banner-image

Nedimović: U Vijetnam ćemo izvoziti papke, uši, repove…

Posle tri decenije, pileće meso iz Srbije naći će se od Nove godine na tržištu Evropske unije, dok svinjsko meso čeka poslednju kontrolu u februaru. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je na RTS-u da se dogovaraju o izvozu u Vijetnam svega što inače ostaje i baca se – repova, ušiju, papaka.

Branislav Nedimović ističe da je svako novo tržište prilika za razvoj. Smatra da je šansa Srbije i u svežem mesu i u mesnim prerađevinama, piše RTS.

„Ima i jedna stvar koju ljudi često ne razumeju. Nije svinjsko meso samo but, nije samo krmenadla. Imate i drugih delova koji ne mogu da se prodaju na nekim tržištima, ali u Evropskoj uniji ih traže“, objašnjava Nedimović.

Kaže da sa premijerkom Anom Brnabić pokušava da se dogovori o izvozu u Vijetnam svega što inače ostaje i baca se – repova, ušiju, papaka…

„To je u Vijetnamu delikates roba. Hoćemo da prodamo sve što imamo, a ne da dođemo u situaciju da prodajemo samo meso, a ostalo pobacamo. Automatski su i troškovi veći i ne može da bude veća cena na tržištu“, ističe Nedimović.

Nakon razgovora sa čelnicima Svetske banke, Nedimović najavljuje da sledi poziv Svetske banke i Vlade Srbije po sistemu 50-40-10 za stočare – za nabavku farmi, opreme neophodne za stočarstvo i traktora koji su u funkciji stočarstva.

„S druge strane, pregovaramo i o IPARD-u III. To je nova linija koja će ići od 2022. do 2027. godine. Biće znatno veći nego što je bio IPARD II. Učešće Evropske unije će biti 288 miliona evra“, navodi Nedimović.