banner-image

Novi traktor za početak akademske godine na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić je povodom početka nove akademske godine u Sremskim Karlovcima, na oglednom imanju Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo, simbolično uručio ključeve traktora „kubota M5-092“ dekanu novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Nedeljku Tici.

Foto: Vlada Vojvodine

Božić je istakao da je ovaj traktor, čija je ukupna vrednost 7,5 miliona dinara, a čiju je nabavku Sekretarijat za poljoprivredu sufinansirao sa tri miliona dinara, namenjen unapređivanju obrazovanja studenata.

On je naveo da je više nego zadovoljan što je Sekretarijat bio u prilici da pomogne Poljoprivrednom fakultetu.

-Ovo je konkretan vid saradnje, čime pružamo šansu studentima da uz savremenu opremu uspešno savladaju i praktičan deo nastave. Poljoprivrednom fakultetu su ova sredstva dodeljena putem konkursa za finansiranje intenziviranja korišćenja poljoprivrednog zemljišta kojim raspolažu naučnoistraživačke ustanove, srednje poljoprivredne škole i ostale srednje škole koje obrazuju učenike poljoprivredne struke ‒ putem nabavke opreme. Po ovom konkursu su i sve poljoprivredne škole dobile po dva miliona dinara za investiciona ulaganja. Ukupan budzet konkursa je bio 23 miliona, istakao je sekretar Božić i najavio da se ovaj vid pomoći nastavlja i u narednoj godini.

Kako je još podsetio, tokom ove godine Sekretarijat je imao i konkurs namenjen opremanju naučnoistraživačkih ustanova, fakulteta i poljoprivrednih i srednjih škola, čiji je ukupan budzet iznosio pet miliona dinara, od kojih je Poljoprivrednom fakultetu za nekoliko projekata dodeljeno tri miliona dinara.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica rekao je na uručenju da danas ta institucija raspolaže najsavremenijim pogonskim mašinama kako za obradu zemljišta tako i za obuku studenata.

– Ovo je za četiri godine četvrta pogonska mašina koju smo nabavili uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i Pokrajinske vlade. U tom periodu Poljoprivredni fakultet je sa navedenim partnerima zajedno investirao više od milion evra za nabavku savremenih pogonskih i priključnih mašina, rekao je Tica.

Direktor Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo Dragoslav Ivanišević naveo je da će im ova mašina umnogome pomoći u poslovima u vinogradu i voćnjaku.

-U pitanju je jedan kombinovani traktor. Mi ćemo ga koristiti za voćarsku, vinogradarsku i rasadničarsku proizvodnju. Prilagođen je svim operacijama u voćnjaku, a dovoljno je jak da se može koristiti i u rasadnicima i ratarstvu, kazao je Ivanišević.