banner-image

Kraj Ribnice umesto smetlišta niče eko park

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović obišla je radove na izgradnji eko parka na mestu nekadašnjeg smetlišta pored reke Ribnice u Mionici.

Po završetku ovog projekta, koji se realizuje uz podršku Ministarstva, građani će dobiti uređeni prostor za rekreaciju sa različitim sadržajima. Ona je navela da je opština Mionica dobila sredstva za zaštitu zemljišta, zahvaljujući konkursu Ministarstva, kroz koji je podržano više od 40 lokalnih samouprava širom Srbije.

Ministarka je rekla da je i prostor pored reke Ribnice u Mionici bio devastiran i pretvoren u smetlište, a da se sada na toj očišćenoj lokaciji pravi zelena oaza sa kutkom za rekreaciju.

Na priobalju Ribnice imaćemo pešačku i biciklističku stazu, kao i igralište za najmlađe. Mobilijar u parku će biti od ekološki prihvatljivih materijala, a biće posađena trava i nove sadnice, objasnila je Vujović.

Prema njenim rečima, Ministarstvo zaštite životne sredine sufinansira projekat uređenja zemljišta u Mionici sa više od 10 miliona dinara, a odvojena su sredstva i za projekte čišćenja tri divlje deponije u ovoj opštini.

Ona je poručila da je neophodno da lokalne samouprave daju sve od sebe da jednom očišćene lokacije i ostanu čiste, dodavši da je Mionica aplicirala za uvođenje video-nadzora, što će biti omogućeno.

Mionica je, inače, jedna od 11 opština koje su obuhvaćene projektom izgradnje regionalnog modernog sistema za upravljanje otpadom „Kolubara – Kalenić“.

Ona je naglasila da je to kapitalni projekat koji će biti realizovan uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske agencije za razvoj, objasnivši da će se, po završetku radova, otpad tretirati po najsavremenijim standardima.