banner-image

Loša žetva u Kini još će podići cene

Cene hrane na globalnom nivou dostigle su svoj decenijski maksimum, povećavajući zabrinutost da će inflatorni pritisci nastaviti da rastu. Jedan od rizika koji bi mogao da znatno utiče na povećanje cena hrane je loša žetva u Kini, navodi agencija Blumberg, a prenosi Nova ekonomija. 

Jesenja poljoprivredna sezona počela je u najmanje 20 kineskih provincija, koje su odgovorne za više od 66 odstvo BDP-a zemlje.

Među delovima zemlje koje trenutno najviše podbacuju su i industrijska središta u severoistočnom delu Kine, poput Žilina, Liaoninga i Heilongđianga, gde se uzgaja većina kukuruza i soje u zemlji, prenosi ZeroHedge.

Kriza je, između ostalog, izbila i zato što su centralne vlasti tražile da se smanji ili obustavi proizvodnja nekih biljaka zbog prekomerne upotrebe struje.

Nedostatak struje već je primorao prerađivače soje u severnim regionima da obustave operacije.

Postoji velika zabrinutost da bi nedostatak električne energije mogao smanjiti produktivnost prerađivača kukuruza, koji proizvode proizvode poput skroba i sirupa, upozorila je kineska brokerska kuća Huatai Futures.

Neke od zemalja sa najvećom proizvodnjom hrane i važni trgovinski partneri Kine, poput Brazila i Argentine, suočili su se tokom četa sa ekstremnim vremenskim prilikama koje su smanjile prinose.

Kina je bila najveći uvoznik poljoprivrednih proizvoda tokom prošle godine zbog nestašice na domaćem tržištu, što je pomoglo da se povećaju globalne cene hrane.