banner-image

Izašla konačna rang lista za konkurs Svetske banke

Minstarstvo poljoprivrede objavilo je konačnu rang listu podnosilaca prijava na prvi javni poziv u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu – takozvanog programa Svetske banke 50:40:10. Ovaj javni poziv trajao je od 5. maja do 4. juna 2021. a odnosio se na projekte vezane za primarnu poljoprivrednu proizvodnju u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.

Podsetimo, 19. avgusta izašla je rang lista zahteva za odobravanje projekta u okviru ovog javnog poziva na koju su podnosioci zahteva imali pravo prigovora a skoro dva meseca kasnije objavljena je i konačna lista i na nju se više ne može žaliti. Konačnu listu možete preuzeti ovde: konacna-rang-lista-scap-prvi-javni-poziv

Na rang listi bilo je 2.316 podnosilaca zahteva za odobrenje projekata, a sada, na konačnoj listi ih je 2.222. Projektnom timu, odnosno Upravi za agrarna plaćanja stigao je jako veliki broj žalbi po ovom konkursu. Sistem bodovanja bio je kompleksan pa su mnogi poljoprivrednici koji su konkurisali smatrali da su oštećeni.

Za sprovođenje Prvog javnog poziva u 2021.godini, opredeljeno je bilo 700.000.000 dinara. Ukupna vrednost investicija pojedinačno iznosi u dinarskoj protivrednosti od 20.000 do 50.000 evra, tj. minimalni iznos bespovratnih sredstava je od 10.000 do 25.000 evra.

Sledi potpisivanje rešenja o odobrenju prava na korišćenje bespovratnih sredstava, tako što će se ići redom, dok se iznos utvrđen ovim javnim pozivom ne potroši. Ministar Branislav Nedimović izjavio je pre par dana da će po ovom konkursu biti dodeljeno 700 traktora.

Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji pruža mogućnost da se dobije povraćaj od 50 odsto  ukupne vrednosti investicije (sa PDV-om), dok je 40 odsto kredit poslovne banke, a 10 odsto sopstveno učešće.

Podsetimo, za jul ove godine bio je najavljen isti takav poziv za stočare ali još uvek nije raspisan.

S. G.