banner-image

Podkast Agrosmart: Po čemu je specifičan Leskovački ajvar, zašto stočari ne traže pomoć

Kako se proizvodi Leskovački ajvar i po čemu je on specifičan, šta su proizvodi sa geografskim poreklom i kakva je bila prethodna godina za stočarstvo u Srbiji, saznaćete slušajući najnoviji AgroSmart podkast. Takođe, čućete sve o digitalnoj platformi AgroSens, koji spaja oblasti poljoprivrede i informacione tehnologije.

Podkast možete poslušati ovde: https://agrosmart.sounder.fm/episode/008

 Leskovački ajvar specifičan je zbog posebne vrste paprike, ali i elaborata po kome se priprema, objašnjava član udruženje Leskovački ajvar Stevica Marković.

“Tu je definisan način na koji se priprema. Naravno, definisana je prvo teritorija, nadmorska visina, način na koji se taj proizvod priprema i koje su to sirovine. Što se tiče Leskovačkog ajvara predviđena je paprika u tipu Kurtove kapije, i toga se u principu pridržavamo kada je o elaboratu reč”, objašnjava Marković.

I dok ajvara ima dosta, stoke ima sve manje, kao i optimizma kod stočara. Makar se tako činilo na 88. Međunarodnom sajmu poljoprivrede na Novosadskom sajmu. Na dan stočara obišli smo par gazdinstava kako bismo čuli utiske sa ovogodišnjeg Sajma, s obzirom da je prošlogodišnji usled pandemije bio prebačen virtuelno na platformu ExpoOnline.rs. Primetna je oskudica kako u grlima stoke u odnosu na prethodne godine, tako i u stočarskoj proizvodnji. O uslovima održivosti stočarstva u Srbiji, cenama kao i o ovoj proizvodnoj godini najprimetnije je nezadovoljstvo stočara. Jedan od primera jeste i gazdinstvo Nikolić Velizar iz Viteževa.

“Tuga i žalost samo mogu da kažem. Ali šta ćeš… Sve je gore. Ne ide ništa malo da kažeš da ide na bolje. Ne treba nama nikakva pomoć. Ne trebaju nama ni subvencije, nikakva pomoć nama ne treba, samo da bude realno. Samo da bude realna cena. E to nama treba.”

Pomoć poljoprivrednicima u praćenju useva

AgroSens je digitalna platforma koja pruža podršku poljoprivrednicima i poljoprivrednim kompanijama u praćenju stanja useva i planiranju poljoprivrednih aktivnosti. Razvio je Institut BioSens iz Novog Sada i predstavlja važan korak u digitalizaciji poljoprivrede Srbije i povećanju efikasnosti i konkurentnosti domaćih proizvođača. CIlj im je da naučna istraživanja pretoče u konkretne inovacije koje će biti dostupne poljoprivrednicima – besplatno.

Podkast pripremile Iva Gajić i Jelisaveta Zubac

Produkcija: Fabrika kreativnosti

Napomena: ovaj tekst je nastao uz finansijsku podršku Evropske unije. Stavovi izrečeni u tekstu pripadaju isključivo autorkama Ivi Gajić i Jelisaveti Zubac  i ne predstavljaju zvaničan stav Evropske unije