banner-image

Obećanja države – tuga i žalost za seljaka

Situacija u poljoprivredi u Srbiji sve je gora, naročito u stočarstvu, a ne da nema hitnih mera koje traže poljoprivrednici već država ne preduzima baš ništa. Broj odgajivača stoke smanjen je za četvrtinu, a stočarstvo je na istorijskom minimumu. 

Ovakve ocene mogu se čuti u razgovoru sa svim stočarima u zemlji, a na katarstofalno stanje upozoravaju i pojedine partije i udruženja farmera. Vlada Srbije je donela odluku o povećanju premije sa sedam na deset dinara za svaki litar mleka, što je rast 40 odsto. Problem je međutim što stočari tvrde da ni sa novom cenom ne mogu da pokriju troškove proizvodnje.

Situacija je katastrofalna i u ovčarstvu, i u svinjarstvu… O tome smo razgovarali i sa stočarima koji su posetili minuli Novosadski sajam poljoprivrede, a ceo razgovor možete poslušati u poslednjoj epizodi Agrosmart podkasta: https://podcast.rs/leskovacki-ajvar-stocarstvo-i-platforma-za-podrsku-poljoprivrednicima/ 

Govoreći o uslovima održivosti stočarstva u Srbiji, cenama kao i o ovoj proizvodnoj godini stočari uglavnom izražavaju nezadovoljstvo.

Teško, mnogo teško. Prošlog sajma su dva reda bila sve junice. Mnogo je pusto. Sad je selo pusto, svi odoše. Svi mladi koji neće da rade su pametni. Nikad nije sigurno. Nemaš nikakvu sigurnost. Možeš da izgubiš sve čas posla, a država samo obećava, kaže Velizar Nikolić iz Viteževa napominjući da subvencije kasne, da nema ni onih od pretprošle godine.

Samo ti daju odgovor: „Biće, biće“, veli ovaj farmer.

-Narod samo čeka da dobije dve-tri hiljade dinara pomoći i da glasa. Sad će oni sve pričati do glasanja i posle kad prođe glasanje. To svi znaju, svi pričaju tako, a svi glasaju. I šta ja imam da pričam kad je svima dobro, ružno je to kazati, ali kad je i sirotinji dobro. Sirotinja je nagrabusila na selu. Samo da ima hleba da jede. Tuga i žalost, samo mogu da kažem, razočaran je Nikolić.

Poručuje da seljacima ne treba nikakva pomoć.

-Ne trebaju nama ni subvencije, nikakva pomoć nama ne treba, samo da bude realno. Samo da bude realna cena naših proizvoda. E to nama treba, naglašava on. – Sad poskupljuje sve, đubrivo, semena, sve ode gore… A ministar priča da je povećao cenu mleka jedan dinar. Gorivo bilo 70 dinara, mleko bilo 40 dinara. Gorivo isto 70 dinara, mleko palo još dole. Ma idi bre… tuga i žalost za seljaka.

Ni u ovčarstvu nije povoljnija situacija. Mladi odlaze sa sela, a država im ne stvara ambijent za ostanak ovde, reči su gazde ovčarskog gazdinstva R. M. iz Šida.

-Ne može biti zadovoljavajuće. Teško je. Ovčarstvo je po ovim cenama i kukuruza i druge robe totalno neisplativo. Košta hrana više nego kompletna dobit. Ko preživi pričaće. Država ništa nije uradila za ovčarstvo, naglašava on dodajući da bi otkupna cena jagnjadi bila isplativa samo ako je 300 dinara.

Ovaj ovčar kaže kako se samo pričaju lepe priče o ostanku mladih na selu… Veli da su iz šidskih sela mladi otišli napolje.

-Hoćete Mađarska, hoćete Češka, hoćete Slovačka, Austrija, Nemačka, pa svi odoše… Osta Šid prazan. Pa nema sad 6.000 stanovnika, a imao je 28.000. Mladima se ništa ne nudi da bi ostali. Pričali su pre pet-deset godina kako će davati mladima zemlju da mogu da osnuju svoje gazdinstvo, da mogu da rade.  Država mora da stvori ambijent da bi oni ostali ovde. Evo pogledajte sajam, samo pogledajte koliko ima stoke, nema skoro ništa… Eto to je stanje poljoprivrede. A pričamo o izvozu.. Stanite ljudi, pa nemamo ništa, kaže sagovornik iz Šida.

S. G. – J. Z.