banner-image

Setva pšenice skupa, ali se ratari nadaju zaradi

Lepo vreme ove sedmice, osim jučerašnjeg kišnog dana, pogodovalo  je za radove na njivama, što su poljoprivrednici i koristili za žetvu kukuruza, baliranje, oranje, ali i za setvu pšenice, čiji optimalan rok ističe ovog vikenda.

Očekuje se da ove jeseni pod pšenicom u Srbiji bude najmanje  600.000 hektara, pa ako se uzme u obzir taj podatak, ratarima izgleda ne smeta što su seme, veštak i gorivo višestruko poskupeli u odnosu na prošlogodišnju setvu.

Prema računu Agrarnog saveza Srbije od pre desetak dana, setva žita koštala je nepunih 32.000 dinara po jutru, ali ta računica, zbog gotovo svakodnevnih poskupljenja se više ne može smatrati pouzdanim.

Obilazeći njive duž Šajkaške može se zaključiti da zemljoradnici nisu odustali od žita jer svi koji su sejali pšenicu prošle jeseni, to i sada rade, mada se svi žale na skupoću, ali niko od njih ne zna tačno da kaže koliko će setva ozimog useva koštati po hektaru.

Svi su se za repromaterijal zadužili kod kooperanata, a dugovanje će prebiti od novog roda hlebnog zrna, a za kupovinu goriva uzeli bankarske kredite.

Mladi poljoprivrednik iz Čuruga u Opštini Žabalj diplomirani agroekonomista Danilo Lazić kazao je da će ove jeseni posejati više pšenice nego lane jer je u prošloj setvi pod pšenicom imao manje površine. Koliko će ga setva koštati Lazić ne zna, pošto je za taj deo bio zadužen tata koji je obezbedio repromaterijal od zadruge i više upućen u cenovnik setve. -Vreme je idealno za setvu, nema vetra, zemlja je dovoljno vlažna, pa nema drugog nego da se nadamo da vremenske prilike ne naude usevu i novu žetvu dočekamo u dobrom raspoloženju radujući se prinosima, a pre svega da budemo zadovoljni cenom – kazao je Lazić.

U ataru sela Gospođinci Branko Vladisavljević je sa sinom Milanom sejao pšenicu koje će sada posejati duplo manje nego prošle setve, zbog plodoreda.

– Vreme je lepo za setvu, a dobra je i sadašnja cena pšenice, samo što ne znamo unapred kakav će biti prinos novog roda i koliko će koštati. A bogami niko ni ne pravi račun koliko košta setva. Znamo samo da je sve poskupelo i da moramo da radimo, pa zato sejemo i čekamo šta će nam dogodine biti – rekao je Branko Vladisavljević.

Ove sedmice na Produktnoj berzi Novi Sad ponderisana cena kilograma pšenice bez PDV-a bila je 29,5 dinara, a sa uračunatim porezom na dodatu vrednost koštala je 33,1 dinar.

Podsećamo da je na kraju žetve, sredinom jula, pšenica bila od 19,4 do 20,2 dinara, bez PDV.

Rast cene je značajan pa ukoliko se nastavi taj tempo poskupljenja žita nema razloga da ratari ne budu zadovoljni dogodine kada budu skidali rod. Jer po sadšnjim berzanskim kretanjima skupa setva može da im se nadoknadi kroz cenu useva i obezbedi zaradu.

A za dobar rod važno je da se pšenica poseje u optimalnom roku, koji je kod nas gledajući na agroekološke uslove od 5. do 25. oktobra, premda neke semenske kuće, razvojem modernih semena smatraju da treba sejati od 10.oktobra, pa i tokom prve sedmice novembra, zbog klime, sušne i tople jeseni i blage zime.

Od setve u pravo vreme, kaže struka, zavisi kvalitet zrna i prinosi, koji ukoliko se pšenica ne poseje pravovremeno mogu da budu niži i 20 odsto. Sejanje pre ili kasnije od optimalnog roka nijedna agrotehnička mera ne može u potpunosti nadonaditi, već samo ublažiti posledice.

Setva u pravo vreme omogućuje normalan predzimski razvoj, dobro ukorenjivanje jer biljka u zimskom periodu treba da ima najmanje tri lista na stablu ili u fazi početka bokorenja jedan do dva bočna izdanka.

Izvor: Dnevnik