banner-image
banner-image

Kako EU može doprineti smanjenju broja prevara u vezi sa hranom?

Delegacija EU zajedno sa CEP-om organizuje 28. oktobra u 11 časova onlajn debatu „Kako EU može doprineti smanjenju broja prevara u vezi sa hranom?“. 

Budući da stručnjaci upozoravaju da se hrana, a od koje najviše proizvodi poput mleka, meda i maslinovog ulja, može krivotvoriti na različite načine, ovaj panel će pokušati da ukaže kako se to postiže, koji su klijenti izloženi riziku i šta je urađeno u EU kako bi oni koji čine prekršaje bili sankcionisani, navode organizatori. Nadalje, budući da je u Srbiji bilo nekoliko nedavnih slučajeva prevara u vezi sa hranom, panelisti će raspravljati o tome kako Srbija može učiniti korake napred u donošenju zakona po ovom pitanju i koja je uloga EU u tom procesu. Dodatno, panelisti će razmatrati šta koči Srbiju da otvori Poglavlje 12 (Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika), i predstaviti njihovo viđenje rastućeg trenda prevara u vezi sa hranom u kontekstu zemlje koja pristupa EU.

S obzirom da ova detaljna i složena pitanja predstavljaju pretnju po svakodnevni život građana, cilj događaja jeste da okupi relevantne stručnjake koji će se osvrnuti na sve ono što je do sada urađeno i šta tek treba učiniti kako bi srpska poljoprivreda i prehrambeni sektor postali sigurniji. Kako bi se tematici pristupilo iz različitih perspektiva, panel će okupiti eksperte iz državnog sektora i civilnog društva Srbije, kao i stručnjake iz EU.

U stručnom panelu učestvovaće:

  • Eva Zigner, istraživačica prevara u hrani u Direktoratu Evropske komisije za zdravlje i bezbednost hrane (DG SANTE)
  • Predstavnik/ca Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
  • Mladen Alfirović, pravni savetnik, Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS)
  • Rodoljub Živadinović, presednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS)
  • Dragan Roganović, predsednik Upravnog odbora, Mreža za ruralni razvoj Srbije

Panel diskusiju će moderirati Dušan Protić, programski menadžer za unutrašnje tržište i konkurentnost, CEP.

Radni jezici panel diskusije biće srpski i engleski, a simultani prevod će biti obezbeđen. Za događaj je potrebno registrovati se ovde. Samo registrovani učesnici će dobiti link za pristup događaju.

U pozivu za praćenje ovog panela organizatori ukazuju na to da je ubrzanim porastom stanovništva, prehrambena industrija postala jedna od najprofitabilnijih industrija na svetu. Proizvođači, stoga, neprestano pronalaze nove načine kojima bi smanjili troškove proizvodnje i maksimizirali profit.

-Nažalost, neki od tih načina podrazumevaju prevare u vezi sa hranom. Prevare u vezi sa hranom, izraz koji se koristi kako bi se objasnilo namerno delovanje preduzeća ili pojedinaca sa ciljem prevare kupaca i steknu neopravdanu prednost na tržištu, postale su sve rasprostranjenije u Evropi i širom sveta, navodi se u pozivu i dodaje da je EU naročito aktivna u borbi protiv kompanija koje su sklone prevarama u vezi hranom kršeći tako smernice navedene u zakonodavstvu Unije koja se tiču poljoprivredno-prehrambenih lanaca.