banner-image

Setva u posno zemljište: Đubrivo em skupo, em ga nema

Na tržištu Srbije nema dovoljno mineralnih djubriva iako su u odnosu na prošlu godinu skuplja više od 100 odsto, pa je setva pšenice otežana i rizična jer će podbaciti prinos, rekli su danas poljoprivrednici za Betu.

-Na tržištu se ne može naći dovoljno mineralnog djubriva za setvu pšenice iako je poskupelo više od 100 odsto, što znači da se unapred zna da će prinos pšenice podbaciti“, rekao je poljoprivrednik iz Kličkovca kod Požarevda Zlatko Marković.

On je rekao da je kilogram NPK djubriva prošle godine koštao oko 42 dinara, a da je sada oko 82 dinara i da su u tom procentu poskupeli i KAN, pa je kilogram 120 dinara, a MAP-a 100 dinara.

Dodao je da su 2012. godine cene žitarica bile skoro iste kao i ove godine, a da je tada tona djubriva koštala 200 evra, a danas je više od 1.000 evra.

Marković je rekao da je za hektar pšenice potrebno oko 300 do 350 kilograma mineralnog djubriva što znači da će poljoprivrednike samo za toliku površinu djubrivo koštati 500 evra, a onima koji seju po nekoliko desetina hektara biće potrebno „malo bogastvo“ samo za djubrivo.

Poljoprivrednici nemaju nikakve povlasnice ni za kupovinu goriva i litar plaćaju 172 dinara, pa pozivaju državu da pomogne setvu subvencijama iz državne kase, a u suprotnom najavljuju protest.

Proizvodjači mineralnog djubriva i uvoznici rekli su da je zbog poskupljenja gasa nestašica mineralnog djubriva i u svetu, a uz to je poskupeo i transport, dok na domaćem tržištu nedostaje sumporna kiselina. Usled tako velikog poskupljenja neki uvoznici mineralnog djubriva smanjuju uvoz zbog rizika da ga neće prodati.

Izvor:Beta