banner-image

„Krug dvojke mora to da shvati“

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je da „krug dvojke“ mora da zna da poljoprivrednici moraju od nečeg da žive.

Gostujući na Televiziji Prva, ministar je govorio o tome da li na tržištu Srbije ima dovoljno mineralnih đubriva, da li je tačno da su u odnosu na prošlu godinu duplo skuplji, te hoće li zbog skoka cene đubriva hrana poskupeti.

Naglasio je da je Srbija jedan od ozbiljnijih izvoznika prirodnog đubriva, preneo je B92.

„Cene jesu otišle gore za mineralna đubriva, a razlog tome su gas koji nam je potreban za azotni deo, a koji uvozimo iz Rusije, kao i fosfor i kalijum, koje takođe uvozimo. Ali ne bismo bili konkuretni da je naša cena viša od ostalih, to je jednostavno trend na berzama“, poručuje Nedimović.

Odgovarajući na pitanje kako će se to odraziti na cene hrane, ministar naglašava da su poskupeli inputi, pa time i finalni proizvodi.

„Možete veštački da držite cene, ali onda će sve otići u izvoz, to je nemoguće… Pogotovo imajući u vidu sve međunarodne sporazume, mi ne možemo da ostanemo ‘pusto ostro'“, kazao je on.

Osvrnuo se na jedno od prethodnih gostovanja na pomenutoj televiziji, kada je cene ulja poredio sa cenama espresa, rekavši tada da „kada ulje skoči 10 dinara, a jedna porodica potroši maksimalno četiri litra ulja mesečno, to je 40 dinara, dakle ni pola espresa“.

„Video sam da je to privuklo dosta pažnje, nakon čega sam dobio kritike ‘kruga dvojke’, ali ti ljudi moraju da shvate da poljoprivrednici moraju da žive od nečega“, poručio je Nedimović.

Korona je napravila tektonski poremećaj na tržištu hrane, napominje on.

„Ipak, mislim da ćemo mi bolje proći od nekih drugih zemalja“, kaže ministar, dodajući da je Srbija zemlja hrane, te da mi mnogo više proizvodemo nego što možemo da potrošimo.

Kako je istakao, prema nedavno objavljenim podacima Repubičkog zavoda za statistiku, izvoz hrane u Srbiji skočio je 19 posto.

„Imali smo niske cene žitarica, sada su one skočile od 50 do 70 odsto i to je za naše poljoprivrednike dobro“, rekao je.

Povećane su, podseća, premije za litar mleka sa sedam na deset dinara.

Prošle nedelje, dodao je ministar, stigle su i dobre vesti iz Kine, odakle su tražili da im Srbija dostavi još neke potrebne stvari da bi nam dozvolili izvoz pilećeg mesa na to veliko tržište.