banner-image

Berza: Pad cena kukuruza i soje, pšenica skočila na 30,31 dinara bez PDV

Poslednje nedelje u oktobru, na Produktnoj berzi, došlo je do pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda kukuruza i soje, dok je pšenica zabeležila rast cene. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 6.850 tona robe (+42,71%), čija je finansijska vrednost iznosila 259.843.500,00 dinara (50,16%).

Posle kraće pauze, berba kukuruza je nastavljena. Na domaćem tržištu, zabeležen je negativan cenovni trend. Berzanski ugovori u zavisnosti od kvaliteta, realizovani su u cenovnom rasponu od 25,50 do 26,70 din/kg bez PDV-a, odnosno 26,50 din/kg bez PDV-a na paritetu CPT. Ponderisana cena za SRPS kvalitet je iznosila 26,27 din/kg bez PDV-a (28,89 din/kg sa PDV-om), što predstavlja pad od 4,47%.

Nizak vodostaj Dunava, odražava se na funkcionisanje logističkih subjekata i jedan je od faktora koji utiče na cenu najprometovanije i najtraženije berzanske robe. Još jedan od razloga smanjene aktivnosti izvoznika za kupovinom kukuruza, jesu cene na domaćem tržištu koje su iznad izvoznih, odnosno nisu konkurentne cenama na FOB-u. Trenutno se samo radi realizacija prethodnih ugovora.

S obzirom na vremenske prilike, setva pšenice je probila optimalni rok. Tokom ove nedelje, tržište ove žitarice je bilo aktivnije. Na početku, trgovanje je bilo na cenovnom nivou od 30,00 din/kg bez PDV-a, dok su krajem nedelje kupoprodajni ugovori na paritetu FCA zaključeni po ceni od 30,50 din/kg bez PDV-a, dok se na paritetu CPT ova žitarica plaćala 31,00 din/kg bez PDV-a. Prosečna cena trgovanja je iznosila 30,31 din/kg bez PDV-a (33,34 din/kg sa PDV-om). Osim na domaćem tržištu, cene pšenice takođe su oštro rasle u Čikagu i dostigle su najviši nivo od 2013. godine.

Soja je tokom čitave nedelje imala silazni trend. U odnosu na prethodni podatak, ova uljarica je pojeftinila za 3,33%. Na ovakav cenovni trend, uticalo je odsustvo intenzivnije tražnje od strane domaćih prerađivača i trgovaca. Ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 75,50 din/kg do 77,00 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene. Uglavnom se trgovalo uz obračun kvaliteta. Ponderisana cena je iznosila 75,95 din/kg bez PDV-a (83,55 din/kg sa PDV-om).

Stočni ječam, SRPS kvaliteta, prometovan je po ceni od 28,20 do 28,40 din/kg bez PDV-a. Ponder cena je iznosila 28,27 din/kg bez PDV-a (31,09 din/kg sa PDV-om), što predstavlja rast od 3,85% u odnosu na prethodi upoređujući podatak.

Suncokretovom sačmom sa 33% proteina se trgovalo po ceni od 32,50 din/kg bez PDV-a, odnosno 39,00 din/kg sa PDV-om.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 4,21%, a kukuruz za 5,71%.

Kod kukuruza tržište ostaje neodlučno između ponude koja se smatra dobrom i strahovanja od smanjenja površina sledeće godine, zbog skoka cena đubriva. Rastuća cena etanola takođe podržava tržište. Cena kukuruza pronalazi podršku zbog kiše u kukuruznom pojasu. Žetva kukuruza je dostigla 66% u poređenju sa prosečnih 53%.

U Čikagu cene pšenice ponovo rastu, pre svega zbog razočaravajućeg rejtinga useva ozime pšenice. Samo 46% useva je dobro do odlično, što je ispod očekivanja trgovaca. Do sada je završeno oko 80% setve ozime pšenice. Krajem nedelje, cene pšenice su oštro rasle, dostignuvši najviši nivo od 2013. godine.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 0,78%, a sojina sačma je poskupela 2,13%.

Soja nalazi podršku u jakim cenama ulja i marginama prerade. Žetva soje u SAD-u napreduje. Do nedelje je skinuto 73% u poređenju sa prosečnih 70%. Tokom nedelje, cena soje je bila stabilna i imala je koristi od prodaje Meksiku.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 2,35%, a kukuruz je 1,92%.

Cena pšenice na Euronekstu dostigla je novi maksimum. Ovo kretanje i dalje uzrokuju tesni bilansi ponude i tražnje i snažna tražnja uprkos visokom nivou cena. Jesenja setva ove žitarice u Francuskoj je dostigla oko 40%.

U Francuskoj je požnjeveno 32% kukuruza do 18. oktobra, prema FranceAgriMer-u. Kukuruz pokazuje kašnjenje zrenja, što objašnjava kašnjenje žetve, i podiže cene za skorije isporuke. Prosečni prinos kukuruza u EU se procenjuje na 7,79 t/ha, u poređenju sa petogodišnjim prosekom od 7,76 t/ha.