banner-image

U Kruševcu od mulja proizvode energiju

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jedno od najsavremenijih ovog tipa u Evropi, izgrađeno je Kruševcu, prenosi PKS. Vrednost projekta iznosila je 24 miliona evra. Kruševačko postrojenje je dokaz da koncept cirkularne ekonomije ide rame uz rame sa stvaranjem čiste životne sredine i „zelenih gradova“.

Pre izgradnje kolektorske i kanalizacione mreže i postrojenja, otpadne vode su bez prečišćavanja i bez ikakve kontrole direktno ispuštane u Zapadnu Moravu. Na taj način bili su ugroženi vodotokovi i životna sredina. Danas, slika je potpuno drugačija.

– Postrojenje ima najsavremeniju tehnologiju kojom se kroz proces anaerobne digestije prerađuje mulj. Iz mulja se oslobađa i biogas koji se dalje skladišti u rezervoar i putem gasnog generatora pretvara u električnu i toplotnu energiju“, kaže za „Preduzetnik“ Vladimir Milosavljević, direktor JKP „Vodovod – Kruševac“.

Solarno sušenje mulja se obavlja u velikom staklenom objektu, poput staklene bašte. Osušeni mulj ima svojstva lignita pa se može koristiti kao energent. Polovinu sopstvenih potreba za strujom fabrika proizvodi sama. Sušeni mulj bi uskoro trebalo da bude transportovan u cementare u Popovcu i Beočinu, kako bi ga dalje koristili nakon spaljivanja.

I Gradska “Toplana” iz Kruševca radi na analizama korišćenja obnovljivih izvora za svoja postrojenja. Plan je da se prerađeni mulj koristi kao energent u kruševačkoj toplani.

Evropska unija finansiraće iz IPA fondova sa 13 miliona evra obnovu postrojenja za prečišćavanje vode u Blacu i izgradnju novog u Brusu. Raspisani su tenderi, a rok za izbor izvođača radova je 19. novembar ove godine.