banner-image

Zbog zloupotreba subvencija 180 uhapšenih

Direktorka Uprave za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede Biljana Petrović, izjavila je da je u martu ove godine osnovana radna grupa koja se bavi zloupotrebama subvencija i da je do sada zbog toga uhapšeno 180 lica.

Petrović je, na okruglom stolu “Kako se troši budžetski novac u poljoprivredi” Nezavisnog udruženja novinara Srbije, rekla da je Uprava došla do informacija da se zloupotrebljava pravo na subvencije u primarnoj biljnoj proizvodnji.

“Na osnovu dokumentacije koja je pristizala za agrarna plaćanja posumnjali smo u njenu tačnost i ispravnost, nakon toga Uprava je poslala inspekciju na teren i uhapšeno je 180 lica”, navela je Petrović, a prenela Beta.

Ona je istakla da su korisnici podnosili zahtev uz falš dokumentaciju, što znači da nisu imali ispravne račune, garancije, izvode iz banke.

Novo hapšenje 

Beogradska policija je u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uhapsila dve osobe, dok je protiv jedne za kojom se traga podneta krivična prijava zbog sumnje da su izvršile krivična dela prevara i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i drugih pogodnosti oštetivši budžet Srbije za oko šest miliona dinara, saopštilo je danas Ministarstvo.

Osumnjičeni M. R. (1978) iz Mladenovca, I. D. (1980) iz Beograda i još jedan muškarac terete se da su kao vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe, lažnim prikazivanjem činjenica – po računu-otpremnici, specifikaciji i garantnom listu dobavljača, navodno kupili robu u vrednosti od 6.809.567 dinara.

Na osnovu priložene dokumentacije, osumnjičeni su doveli u zabludu zaposlene u Upravi za agrarna plaćanja da donesu rešenja kojim su im usvojeni zahtevi za ostvarivanje prava na podsticaje i isplati 6.809.567 dinara. Osumnjičeni koji su uhapšeni, zadržani su do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.