banner-image

Čuvari lovišta i divljači: Lovci proslavili 125 godina od osnivanja Saveza

Lovački savez Srbije obeležio je 125 godina od osnivanja, a povodom značajnog jubileja dodeljena su najviša lovačka odlikovanja državnim institucijama sa kojima to udruženje, koje broji 85.000 lovaca, ima dobru saradnju i zajedničke ciljeve.

Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je resorno zaduženo za lovstvo, dodeljeno je priznanje, a dobitnici plaketa tog udruženja su i Skupština Srbije, MUP i Ministarstvo odbrane.

Obeležavanju jubileja Lovačkog saveza Srbije na svečanosti u Domu garde Vojske Srbije, osim članova Saveza i predstavnika institucija kojima su dodeljena priznanja, prisustvovali su i predsednici lovačkih saveza Bugarske i Makedonije i predstavnici lovačkih saveza iz Hrvatske i Republike Srpske.

Predsednik Lovačkog saveza Srbije Bratislav Ćirković rekao je da je to udruženje jedno od najstarijih udruženja građana u Srbiji čija je misija – zaštita prirode, puna lovišta, očuvanje i unapređenje staništa divljači u Srbiji.

-Lovci su balans koji drži biološku ravnotežu, da nije lovaca divljač ne bi opstala. Neretko smo tu da pomažemo i kada su u pitanju razne nepogode i nesreće, rekao je Ćirković.

Lovački savez Srbije osnovan je 13. oktobra 1896. godine na zboru lovaca u selu Brzanu kod Lapova, u privatnom lovištu kralja Milana Obrenovića koji je izabran za počasnog predsednika udruženja.