banner-image

Srbija i Republika Srpska ozvaničile saradnji u organskoj proizvodnji

U Beogradu je potpisan Sporazum o saradnji Srbije i Republike Srpske u oblasti organske proizvodnje i međusobnom priznavanju sertifikata za organske proizvode i trgovinu, koji će omogućiti povezivanje organskih proizvođača, pojednostaviti proceduru i olakšati plasman proizvoda iz Srpske na tržištu Srbije i obrnuto.

Sporazum su, kako je preneo Glas Srpske, potpisali ministri poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović i Republike Srpske Boris Pašalić. Pašalić je istakao da Srpska ima velike potencijale za razvoj organske proizvodnje jer ima velike poljoprivredne površine koje nisu toliko opterećene pesticidima i korištenjem mineralnih đubriva. „Imamo sve preduslove da razvijemo taj sektor koji je sve interesantniji ne samo tržištu u inostranstvu nego i domaćem tržištu“, rekao je Pašalić.

Pašalić je dodao da je jedan od ciljeva resornih ministarstava nastup na tržištu trećih zemalja. „I Srbija i Republika Srpska su relativno mali proizvođači kada gledamo globalno, a imamo dobre preduslove za proizvodnju organskih proizvoda. Sasvim sigurno da i ovo međusobno priznanje sertifikata može da podrazumjeva i zajedničko pojavljivanje na tržištima nekih trećih zemalja.

To nam i jeste cilj, na taj način pomažemo proizvođače i u Srbiji i u Srpskoj“, istakao je Pašalić. On je napomenuo da je Srpska definisala svoj znak za organsku proizvodnju, ima Zakon o organskoj proizvodnji, te da je značajno povećala podsticaje po hektaru i grlu, što je uslovilo porast broja proivođača i veće obrađene površine. Ove godine je, dodao je, u Banjaluci je uspješno organizovan prvi sajam organske proizvodnje, a istakao je i veliku podršku koju Srpska ima od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije.