banner-image

 Uhapšene dve osobe:Na prevaru uzeli  6.809.567 dinara agrarnih podsticaja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su uhapšene dve osobe, dok je protiv jedne za kojom se traga podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela prevara i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i drugih pogodnosti oštetivši budžet Republike Srbije za oko 6.810.000 dinara.

Hapšenje su izveli pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravom za agrarna plaćanja i Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Osumnjičeni M. R. (1978) iz Mladenovca, I. D. (1980) iz Beograda i još jedan muškarac se terete za to da su kao vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe, lažnim prikazivanjem činjenica – po računu-otpremnici, specifikaciji i garantnom listu dobavljača, navodno kupili robu u vrednosti od 6.809.567 dinara.

Iako su znali da robu nisu kupili niti platili dobavljačima, kao i da navedena dokumentacija nije izdata od strane dobavljača, osumnjičeni su tu dokumentaciju koristili prilikom podnošenja Zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije i fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, za nabavku novih mašina i opreme, kao i za prijave za ostvarivanje podsticaja za podršku raznih programa.

Na osnovu priložene dokumentacije, osumnjičeni su doveli u zabludu zaposlene u Upravi za agrarna plaćanja da donesu rešenja kojim su im usvojeni zahtevi za ostvarivanje prava na podsticaje i isplati 6.809.567 dinara.

Novac je uplaćen na račune osumnjičenih koji su oni podizali u gotovini, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a za koji su oštetili budžet Republike Srbije.

Osumnjičeni koji su uhapšeni zadržani su do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.