banner-image

Uskoro novi podsticaji za poljoprivrednike

Izvoz poljoprivrednih proizvoda ove godine će premašiti pet milijardi dolara. To je delom rezultat i investicija realizovanih sredstavima iz pretpristupnih fondova. Uz nove IPARD podsticaje, resorni ministar najavljuje i veći agrarni budžet u narednoj godini, prenosi RTS.

Voće se u hladnjači zamrzava energijom iz solarnih panela. Na krovu ih je gotovo 2.000 ukupne snage 600 kilovat sati.

„Mi tokom maja, juna, jula i avgusta kada zamrzavamo sveže voće, trošimo više pet puta struje nego danas, jer tada imamo proizvodnju pet puta veću. Tako da u tom slučaju mi se pokrivamo, i nadamo se da nam neće faliti ili malo nešto u letnjem periodu, a sve ostale mesece možemo da imamo viška koji je plasiran u ‘EPS Srbija'“, navodi Aleksandar Jakovljević iz hladnjače „Abd prom“.

U panele je uloženo oko 570.000 evra, gotovo pola iz IPARD fondova. Uz manje troškove proizvodnje, time su obezbedili i sigurno snabdevanje električnom energijom, pa i dodatnu zaradu.

„Višak u popodnevnim satima koji se proizvede distribuira se u mrežu i na taj način se vrši prodaja električne energije. Očekivana isplativost ovakvog sistema kreće se negde od tri do četiri godine“, navodi Nikola Šakan iz kompanije „Telefon inženjering“.

U narednih sedam godina u okviru IPARD-a poljoprivrednicima će biti dostupni novi grantovi. Prednost u dobijanju sredstava imaće žene i mladi poljoprivrednici.

„Mi smo u okviru IPARD-a izdvojili još davnih dana 175 miliona evra, taj novac će moći da generiše investicije od ukupno šest stotina miliona evra u poljoprivredi. Pošto želimo još više od toga da uradimo, trenutno razgovaramo o narednoj fazi IPARD-a 3“, navodi Emanuele Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavljuje i veći agrarni budžet u narednoj godini.

„IPARD 3 nam je tu, ja cenim od juna sledeće godine ulazimo u to. Plus srpski novac, iz srpskog budžeta za poljoprivredu koji će biti drastično veći 2022. nego što je bio 2021. godine“, navodi Nedimović.

Prosečna starost poljoprivrednika koji su se do prijavljivali za sredstva iz pretpristupnih fondova je 61 godina, a tek svaki 14. je mlađi od 40 godina.