banner-image

Pola milijarde dinara dodeljeno za unapređenje rada 57 zadruga

Komisija, na čelu sa prof.dr Zoricom Vasiljević, odobrila je  57 zahteva za bespovratna sredstva namenjena unapređenju poslovanja zadruga u ovoj godini na čitavoj teritoriji Republike Srbije, saop[teno je iy Ministarstva ya brigu o selu.

Novac je dobilo 18 starih zadruga za koje je izdvojeno do 15 miliona po zadruzi i 39 novih zadruga, kojima je bio namenjen iznos do 7,5 miliona dinara.

Tako će svoje poslovanje unaprediti 15 ratarskih, 21 voćarska, 6 stočarskih, 4 povrtarske, 4 vinogradarske, 4 pčelarske, jedna zadruga koja se bavi proizvodnjom lekovitog bilja, a novina ovogodišnjeg konkursa je da su sredstva dobile jedna turistička i jedna socijalna zadruga.

Posebno raduje činjenica da su dve zadruge sa Kosova i Metohije, jedna iz sela Stanišor, a druga iz Lapljeg sela ispunile uslove konkursa i dobile sredstva za nabavku mehanizacije u ratarstvu.

Za Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga izdvojeno je ove godine 500 miliona dinara.