banner-image

Crpna stanica Stari Banovci omogućiće navodnjavanje 12.000 hektara

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je radove na izgradnji Crpne stanice „Stari Banovci“ sa potisnim cevovodom, u opštini Stara Pazova, vredne 2,5 miliona evra, koji se izvode u okviru druge faze izgradnje sistema za navodnjavanje finansirane iz Abu Dabi razvojnog fonda.

Radovi na izgradnji nove crpne stanice, koja će služiti za potrebe istočnog Srema, omogućiće u ovoj fazi navodnjavanje 12.000 hektara poljoprivrednih površina.

-Ovo je veliki projekat koji se sprovodi na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, a kojim je iz Abu Dabi razvojnog fonda obezbeđeno 100 miliona dolara za izgradnju sistema za navodnjavanje. Zahvaljujući tome, u kontinuitetu od 2016. godine, radimo na njihovoj izgradnji i u proteklom periodu smo realizovali 11 projekata kada je reč o regionalnim sistemima za navodnjavanje i o takozvanim dvonamenskim sistemima. Ovo su radovi koji godinama nisu izvođeni, a mi ćemo zahvaljujući ovom programu uspeti da na 37 lokacija obezbedimo pristup vodi koja je od ogromnog značaja za poljoprivredne proizvođače, rekao je Mirović.

Druga faza izgradnje sistema za navodnjavanje u Vojvodini, finansirana iz ovog programa, obuhvata 10 projekata čija je realizacija u toku, a prema Mirovićevim rečima, priprema se novih 14 projekata, za koje se očekuje projektna dokumentacija do kraja ove godine.

– To je izuzetno važno za Vojvodinu jer ćemo uspeti da u odnosu na ukupan iznos koji je bio na raspolaganju u okviru ovog programa, povučemo 60 miliona dolara, i da pomoću investicija koje se izvode u koordinaciji sa ′Vodama Vojvodine′ dovedemo vodu do 110.000 hektara poljoprivrednih površina i time gazdinstvima i proizvođačima omogućimo kvalitetniji rod, izjavio je Mirović.

On je najavio da će u budžetu za 2022. godinu Pokrajinska vlada obezbediti znatno veća sredstva za rekonstrukciju i održavanje kanalske mreže.