banner-image

Hrvatska i Mađarska ograničile cenu goriva

Vlada Hrvatske je danas produžila meru ograničenja cena goriva za još mesec dana, ali samo za evrosuper 95 i evrodizel, objavljeno je u Zagrebu.

Cena benzina ograničena je na maksimalno 11,10 kuna za litar, a dizela na 11 kuna, prenosi Beta.

Ograničenja više ne važe za benzine s više oktana i premijum goriva.

Prema Vladinoj uredbi, trgovci moraju da omoguće kupovinu pojedinog naftnog derivata bez dodatnih multifunkcionalnih aditiva na svakoj benzinskoj pumpi.

Ako takva mogućnost ne postoji, tada za premium goriva mora da se primeni maloprodajna cena kao za osnovna goriva.

Vlada je sredinom oktobra donela prvu uredbu kojom je na 30 dana ograničila najvišu cenu goriva. Maksimalno neprekinuto razdoblje u kojem Vlada može da ograniči maloprodajnu cenu naftnih derivata je tri meseca.

U Mađarskoj najviše 1,21 evro

Mađarska zbog inflacije uvodi tromesečno ograničenje rasta cene goriva na benzinskim pumpama na maksimalnu cenu od 480 forinti (1,21 evro) po litru, objavila je danas vlada te zemlje.

„Odlučili smo da će od 15. novembra biti ograničen rast cena benzina i dizela“, rekao je Gergelji Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana.

To znači da cena može biti manja od 480 forinti, ali ne i viša, rekao je on na konferenciji za novinare u Budimpešti ukazujući na skok cena goriva.

Poslednjih nedelja cena benzina i dizela prešla je simboličnu granicu od 500 forinti po litru na brojnim benzinskim pumpama u Mađarskoj.

„Uvereni smo da će mera koja će biti preispitana posle tri meseca podržati ekonomiju i doprineti smanjenju inflacije“, rekao je Guljaš.

Benzinske pumpe neće dobijati nadoknade, a akcije madjarske grupe MOL na berzi u Budimpešti pale su za oko 3,5 odsto posle objave vlade.

Orban koji će posle 12 godina na vlasti ponovo učestovati na parlamentarnim izborima predviđenim u aprilu iduće godine pod sve većim je kritikama opozicije zbog inflacije.

Inflacija je dostigla 6,5 odsto u oktobru, što je najviši nivo od 2012. u Mađarskoj. Druge evropske zemlje su takođe suočene sa rastom cena goriva.