banner-image

Beograd dobija Sekretarijat za poljoprivredu, budžet 300 miliona dinara

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je poljoprivredno gazdinstvo Perišić iz Velikog Sela, jedno od brojnih u rubnom delu Palilule, prenosi portal Grada.

– Ovaj kraj je dragulj Beograda jer čitav grad snabdeva povrćem i za nas je veoma značajan.  Na nama je da im kao država pomognemo što više kako bi svoju proizvodnju unapredili – rekao je Vesić.

On je podsetio da je Skupština grada osnovala Sekretarijat za poljoprivredu, koji će zvanično početi s radom 1. januara 2022.

– Za subvencije poljoprivrednicima sledeće godine planirano je oko tri stotine miliona dinara, što je za oko 150 miliona više nego ove godine – naveo je Vesić, podsećajući da je ovaj iznos pre osam godina bio oko dvanaest miliona dinara.

Subvencije grada izdvajaju se za kupovinu mehanizacije, za plastenike, pčelarstvo i druge oblasti, a sredstva ulaže i država, podsetio je Vesić.

– Sledeće godine u svakoj opštini koja ima poljoprivredno zemljište i ljude koji se bave poljoprivredom biće napravljena kancelarija namenjena njima, u kojoj će im zaposleni pomagati u popunjavanju prijava za konkurse grada, države, Evropske Unije. Ta usluga biće za njih potpuno besplatna – istakao je Vesić.

Na zahtev Grada, Ministarstvo poljoprivrede je produžilo rok na deset godina za iznajmljivanje poljoprivrednog zemljišta, što je ranije bilo na svega godinu dana.

– Ideja nam je da sav novac od zakupa poljoprivrednog zemljišta iskoristimo za razvoj opštine gde se ono nalazi, na primer za atarske puteve, subvencije, zaštitu od grada i slično. Beograd se okreće ka poljoprivredi jer ima oko 250 hiljada hektara obradive površine i najveći je poljoprivredni region posle Vojvodine. Došlo je vreme da ona postane jedan od prioriteta grada – kazao je Vesić.