banner-image

Futuški kupus slabo rodio, cena dvostruko veća nego lane

Agroklimatski nepovoljna godina za biljnu proizvodnju, uzela je danak i proizvođačima futoškog kupusa. Za građane cena je visoka, a razlog za to je nizak prinos i nedostatak kupusa na tržištu.

-Vremenski uslovi u početku proizvodnje futoškog kupusa su bili ekstremni ali tokom septembra je bio u izuzetno dobroj kondiciji, rekao je povrtar u Futogu Miroljub Janković.-
Međutim onda se u oktobru desilo nešto neprirodno: umesto da krene u fazu glavičenja on je jako puno hraniva i energije potrošio u list tako da su glavice lagane, jako puno biljaka i nije savilo glavicu, tako da je to smanjilo prinos od 70 pa čak do 90 odsto, dakle, nekih 60 odsto je smanjen prinos u odnosu na optimalne uslove.
I sve druge kulture, smatra Janković, su imale isti problem, smanjenja prinosa i nepovoljnih uslova tako da je bilo za očekivati da bude jača cena i kupusa.
Cena kupusa je sada do 90 dinara, znači da je on poskupeo sto odsto u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče prinosa, ako je određena parcela prošle godine dala 40 tona, ove godine je dala 20 tona.
-Ima nekih parcela gde neće biti ništa da se useče,  vajka se Janković. Ono što mene i sve proizvođače brine je da li ćemo moći da zasnujemo proizvodnju sledeće godine“.
Ove godine je bilo 30-ak hektara kontrolisane proizvodnje a nekih 50 hektara ukupne proizvodnje futoškog kupusa (kao i ostalih vrsta) što je veoma malo, a razlog je nestabilno tržište, manje ulaganje u proizvodnju i opreznost proizvođača.
Originalni proizvođači futoškog kupusa imaju vidljiva obeležja, a ambalaža je unikatna, te se lako razlikuju od prodavaca“falsifikovanog“ futoškog kupusa.
Izvor:RTV