banner-image

Loše i kamenito zemljište Dragica Stanković pretvorila u lekovitu plantažu

Dragica je želele da radi na svojoj zemlji nešto potpuno prirodno, bez potrebe da upotrebljava hemiju i veštačke dodatke. Njen izbor je pao na lekovito bilje koje danas uspešno uzgaja na 14 hektara. Iako je imala zemljšte lošeg kvaliteta, uspela je da razvije posao koji donosi samo pozitivno ljudima i njenoj porodici.

Lekovito bilje Dragica uspešno uzgaja na 14 hektara

Dragica Stanković živi u Nišu, ima troje dece – tri predivne ćerke. Njena plantaža lekovitog bilja nalazi se u ataru sela Tamnjanica u opštini Bela Palanka. Na 14 hektara, Dragica sa porodicom gaji preko 30 različitih lekovitih biljaka, uglavnom mediteranskog porekla.

– Podneblje je suvo i kamenito pa smo se pre 9 godina zapitali šta bismo mogli da gajimo, da bude potpuno prirodno i da ne moramo da upotrebimo ni gram hemije. Izbor je bio nekako prirodan i logičan – lekovito bilje. Znali smo odmah da moramo da zaokružimo proizvodnju sa preradom da bismo opstali. I opet se nekako prirodno i logično nametnuo odgovor, da to što proizvedemo treba da pretvorimo u ono što je najkvalitetnije – eterična ulja – priča nam Dragica.

Rad sa višim ciljem

Naša sagovornica je želela da sa svojom porodicom radi nešto što ima viši cilj. Tako su ušli u svet aromaterapije. Svoj brend su nazvali Siempreviva, što u prevodu znači uvek životan, uvek živ.

– Aromaterapija je upotreba čistih eteričnih ulja za poboljšanje zdravlja i načina života. Ono najmoćnije iz biljke je pretočeno u eterično ulje. Prava eterična ulja mogu da imaju neverovatne efekte. Na primer, mogu da pobošljaju raspoloženje, povećaju pozitivnu energiju, umanje glavobolju, olakšaju disanje i još mnogo toga – priča nam Dragica.

Nije lako doći od njive do prerađenog proizvoda

Od uzgoja biljaka do flašice eteričnog ulja proces je dug i pun izazova. Ovim poslom Stankovići se bave porodično, a uz Dragicu, složno rade suprug, tri ćerke i zet.

– Prvo smo počeli sa nekoliko biljaka. Morali smo da ispitamo razne biljke, iz različitih delova sveta kako bismo pronašli one koje vole našu zemlju. Dosta je tu bilo promašaja, ali je posebna radost kada ispitujete neku novu biljku i ona vam pokaže da ste joj odabrali pravo okruženje – priča naša sagovornica.

Biljke negovane prirodnim preparatima

Najvažnija i najteža je nega biljaka. Kod Dragice mora da bude sve prirodno.

– Naše biljke negujemo prirodnim preparatima koje sami pravimo, a humusom od naše otpadne biomase prihranjujemo biljke. Naravno, najveći problem je nedostatak radne snage, posebno kada dođe period okopavanja i branja. Starije generacije polako posustaju, a mladi nerado rade poslove u polju – priča nam Dragica.

Lekovita cvetna vodica

Pored eteričnih ulja, Dragica proizvodi i hidrolate, koji su sve popularniji u kozmetičkoj industriji.

– Hidrolati ili cvetne vodice su nusprodukt koji nastaje pri destilaciji biljaka. To je zasićena destilirana voda sa česticama eteričnog ulja. Ova tečnost sadrži brojne lekovite i aromatične supstance iz žive biljke i ima slično delovanje kao esencijalno ulje. Jedina razlika je što cvetnu vodicu možete direktno da naneste na kožu – objašnjava Dragica.

Njihove proizvode kupuju i žene i muškarci, uglavnom ljudi koji primenjuju zdraviji stil života, ali i oni koji se susreću sa različitim zdravstvenim problemima. Kako sama kaže, najviše se traži španski timijan koji olakšava disanje, zatim vresak, origano i smilje.

Osim direktnih kupaca, Dragica je razvila saradnju i sa nekoliko manjih proizvođača prirodne kozmetike, jer hidrolati predstavljaju bazu za hidratantne kreme, losione i tonike.

Najprofitabilnija biljka ne postoji. Klima se menja i teško je predvljidljiva, kaže Dragica

Ova hrabra žena uspela je od kamenitog zemljšta da razvije porodični posao, bez ičije pomoći. Naime, Dragica do sada nikada nije koristila subvencije, ni od države ni iz IPARD fondova, a kao jednu od velikih prepreka vidi komplikovanu papirologiju.

Na naše pitanje koju bi biljku izdvojila kao najpofitabilniju dobili smo iskren odgovor.

– Najprofitabilnija biljka ne postoji. Klima se menja i teško je predvljidljiva. Jedne sezone dobijate na jednoj biljci više od drugih, a već sledeće možete izgubiti – kaže Dragica.

Svima koji bi hteli da se bave uzgojem lekovitog bilja ona poručuje da gaje više različitih biljaka, a prvenstveno da ih dobro upoznaju i da budu spremni na veliki rad.

– Samo ako ste strastveni ljubitelj biljaka možete da radite sa njima na prirodan način, a to znači da ih poznajete u „dušu“. Morate osećati biljke i znati u svakom trenutku šta im je potrebno. Samo tada će vam one dati ono najbolje od sebe – zaključuje Dragica.

Tijana Todorović

Autor fotografija: Siempreviva, Dragica Stanković