banner-image

57 zadruga dobilo bespovratna sredstva za unapređenje poslovanja

Danas je u Palati Srbija potpisano 57 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja zadruga iz čitave Republike, tačnije iz Južne, Centralne, Istočne i Zapadne Srbije, kao i AP Vojvodine i Kosova i Metohije.

-Ovim sredstvima još 57 fabrika pod otvorenim nebom dobilo je novi impuls za rast, razvoj i unapređenje svog poslovanja, a jedinice lokalne samouprave nove zamajce privrednog razvoja, izjavio je nakon potpisivanja ugovora sa zadrugama ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

-Zahvalni smo ministarstvu na ovim sredstvima, imamo sopstvenu proizvodnju, razvijamo kooperaciju sa drugim proizvođačima i ovaj vid podrške znači nam kako bismo svoje poslovanje podigli na jedan viši nivo, nastupili na novim tržištima i ostvarili što bolju cenu,  izjavio je Darko Gavrilović, direktor ZZ „Zrenjanin“ iz Zrenjanina koja je dobila 13 miliona dinara za nabavku savremene opreme i mehanizacije u ratarstvu,  dok će zadruga sopstvenim sredstvima finansirati izgradnju skladišta, a u planu je i zapošljavanje novih radnika.

Svoj potpis na ugovore danas su, kao i prethodne četiri godine, stavili i gradonačelnici ili predsednici opština, dajući tako podršku jedinica lokalne samouprave realizaciji ovog programa od nacionalnog značaja na teritorijama svojih opština.

-Ovo je veliki dan za opštinu Medveđa. Mladu zadrugu „Retkocerski med“ iz naše opštine čini 6 mladih ljudi, od kojih su 4 žene, bave se proizvodnjom meda i ovom investicijom od gotovo 7 miliona dinara uspeće sigurno da plasiraju svoj proizvod i doneće mnogo našoj opštini, izjavio je dr Nebojša Arsić predsednik opštine Medveđa.

On je izrazio veliku zahvalnost Ministarstvu za brigu o selu jer je opština Medveđa konkurišući za Programe ovog Ministarstva dobila bespovratno i sredstva za kupovinu seoske kuće sa okućnicom i novac za organizaciju manifestacije „Miholjski susreti sela“ čime se, osim na egzistenciju uticalo i na poboljšanje društvenog života u selima ove opštine.

Podršku zadrugama jugoistočne Srbije dao je i narodni poslanik Milija Miletić koji je danas pohvalio rad ministra Milana Krkobabića i Ministarstva za brigu o selu koje, kroz veoma uspešne programe, daje značajan doprinos opstanku sela Srbije. Miletić je istakao da je ove godine oko 20 zadruga sa jugoistoka Srbije dobilo sredstva, od kojih 6 iz Nišavskog okruga i da je to značajan ekonomski doprinos udruženim proizvođačima ovog dela Srbije.

Komisija,  na čelu sa prof.dr Zoricom Vasiljević,  je 1.novembra odobrila 57 zahteva za bespovratna sredstva namenjena unapređenju poslovanja 18 starih zadruga za koje je izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi i 39 novih zadruga, kojima je dodeljen iznos do 7,5 miliona dinara.

 

Tako će narednih meseci svoje poslovanje unaprediti 15 ratarskih, 21 voćarska, 6 stočarskih, 4 povrtarske, 4 vinogradarske, 4 pčelarske, jedna zadruga koja se bavi proizvodnjom lekovitog bilja, a sredstva su ove godine po prvi put dobile jedna turistička i jedna socijalna zadruga.

Posebno raduje činjenica da su dve zadruge sa krajnjeg juga Srbije, iz Bujanovca dobile sredstva, kao i dve ratarske zadruge sa Kosova i Metohije, jedna iz sela Stanišor, a druga iz Lapljeg sela.

 

Prema Uredbi Vlade Republike Srbije, za Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga izdvojeno je ove godine 500 miliona dinara, što ukupno čini gotovo 2,2 milijarde dinara uloženih u zadrugarstvo u Srbiji od 2017. godine, zahvaljujući Programu „500 zadruga u 500 sela“ nastalog u saradnji ministra Milana Krkobabića i Akademijskog odbora za selo na čelu sa akademikom Draganom Škorićem.