banner-image

Za podizanje i obnovu ribnjaka u Vojvodini bespovratno 20 miliona dinara

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je danas pet ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstava u iznosu od 20 miliona dinara za podizanje novih i rekonstrukciju postojećih ribnjaka na teritoriji AP Vojvodine.

Sekretar Božić je tom prilikom istakao da u našoj pokrajini postoji  ukupno 13.500 hektara ribnjaka, od čega je 9.500 hektara u eksploataciji.

-Neophodno je uložiti što više sredstava u unapređenje i očuvanje ribnjaka i razvoj ribarstva, koje predstavlja važanu i profitabilnu privrednu granu. Vrednost ovogodišnjeg konkursa je dvadeset miliona dinara, a isti iznos se može očekivati i u narednoj godini, najavio je Božić.

On je izneo podatak da je ukupna vrednost ove investicije, kada se uzmu u obzir zajednička ulaganja, 40 miliona dinara.

Korisnik ovih sredstava Miloš Stojačić, vlasnik firme „Kodeks–Stojačić“ iz Deronja, koja se bavi uzgojem konzumnog šarana, istakao je da podrška Pokrajine za njega ima izuzetnu važnost.

-Ovo je jedina finansijska pomoć od države koja je namenjena privrednicima u sektoru ribarstva. Veoma bi bilo teško samostalno izgraditi ribnjak bez takve podrške, istakao je Stojačić i naveo da se nada da će podsticaji u oblasti ribarstva kod nas u budućnosti biti sve značajniji.

Ugovori su uručeni predstavnicima firmi „Žeravica Fishing & Hunting“ iz Plandišta, „Ribarstvo Baranda“ iz Barande, Preduzeće za ribarstvo „Vršački Ritovi“ iz Vršca i „Edelinski“ iz Ruskog Krstura.