banner-image
banner-image

Nedimović: Eksproprijacijom  se rešava pitanje nelegalnih objekata

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da se izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji skraćuju rokovi za postupanje nadležnih organa, rešava se pitanje nelegalnih objekata eksproprijacije i definiše pitanje administrativnog prenosa.

Nedimović je, obrazlažući ove zakonske izmene u Skupštine Srbije, objasnio da se njima određuje da predmet eksproprijacije mogu biti svi oblici svojine, pa i nepokretnosti u javnoj svojini, što do sada nije bio slučaj.

On je precizirao da se skraćuju rokovi za postupanje organa u čijoj je nadležnosti postupanje po zahtevu za utvrđivanje javnog interesa i proširuje osnov za utvrđivanje javnog interesa.

Pokazalo se kao opravdano da se javni interes utvrdi u slučaju rekonstrukcije i adaptacije već postojećeg objekta, a ne samo za slučaj njihove izgradnje, i to u slučaju kada je realizacija projekta radi izgradnje objekta od značaja za Srbiju i kada je taj projekat deo međudržavnog sporazuma, naveo je potpredsednik Vlade.

Nedimović je objasnio da je dolazilo do problema u slučaju nekih železničkih koridora, gde je postojala potreba za eksproprijacijom, a radilo se o rekonstrukciji.

To se dešavalo u slučaju rekonstrukcije pruge Niš–Dimitrovgrad. Veliki broj objekata na putu nekada je bio u javnoj svojini, pa je kroz privatizaciju prešao u privatnu. I onda ne možete lako da dođete do tih parcela koje su neophodne za rekonstrukciju, istakao je potpredsednik Vlade.

On je, obrazlažući izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, rekao da je jedan od ciljeva uvođenje takozvanog E-agrara, i najavio da se do kraja decembra očekuje potpisivanje za program IPARD 3 (bespovratna sredstva za poljoprivredu) u iznosu od 280 miliona evra.

Prema njegovim rečima, E-agrar nam omogućuje, pošto se nalazimo u 21. veku i ušli smo u proces digitalizacije, da možemo da uvedemo elektronski sistem za prijavu najvećeg dela subvencija, što će olašati rad upravama za agrarna plaćanja i za trezor.

Korisnici će, kako je dodao, moći da se u svakom trenutku informišu o stanju svog zahteva jer će svako imati svoj identifikacioni broj i svoj predmet i moći će da vidi u kakvom se stanju nalazi i kada će on biti na naplati.

On je naveo da izmene zakona donose i novine kada je reč o sprovođenju IPARD programa, i to ne samo IPARD 2 nego IPARD 3 koji ugovaramo i biće do kraja decembra potpisan.

Novih 280 miliona evra će ući u Srbiju za poljoprivrednike – za nabavku osnovnih sredstava, traktora, mašina, objakata i ruralnog turizma, sada i ruralne infrastukture. To ćemo imati prvi put u IPARD 3, rekao je Nedimović.

Sada će biti omogućeno da se onom licu kome se odobre IPARD sredstva uplati prvo avans od 50 odsto, a na kraju realizacije investicije još 50 odsto, objasnio je on.