banner-image

Podkast Agrosmart: Državno zemljište samo članovima partije, šta bi opozicija menjala u poljoprivredi

Kako opozicione stranke i pokreti vide trenutnu agrarnu politiku i šta bi promenili slušajte u novoj epizodi podkasta Agrosmart. Pored toga govorićemo i sa predstavnikom kompanije Inosens, koji će nam predstaviti određene projekte na kojima trenutno rade.

Kao najveći problem u trenutnoj agrarnoj politici sagovornici podkasta Agrosmart navode premale subvencije za poljoprivrednike, preskupo gorivo i nedovoljnu uključenost poljoprivrednika u proces odlučivanja.

Dragan Kleut iz pokreta Slobodna Evropa objašnjava koji je iznos subvencija bio ranije.

„Subvencije koje su bile isplaćivane 14.000 dinara po hektaru do 100 hektara površine koje ste obrađivali, smanjene su na 4.000 dinaea i to samo na 20 hektara površine koja se obrađuje. Sve te stvari su dovele do totalnog kolapsa domaćih poljoprivrednika. Da ne pričam da su zemljište koje su nekada poljoprivrednici obrađivali, raznoraznim zakonima i kršenjem zakona koje su i sami donosili, došli smo u situaciju da državno zemljište rade uglavnom ljudi koji su članovi partije“, kaže Kleut.

Janko Veselinović iz Pokreta za preokret, pored ostalih problema, naglašava i problem davanja zemljišta u posed stranim kompanijama, koje će tu zemlju potpuno uništiti

„Poljoprivredno zemljište, kao što je recimo deo kraljevačkog kraja koji gaji dunju i ima 200 hektara dunjika – najveća površina u Evropi zasadjena dunjom i celo selo se praktično bavi uzgojem dunje – biće uništena rudnicima litijuma i na drugi način zagađena, a zagađuje se i podvodno područje, odnosno ono što je pod zemljom i na taj način se ugrožava održivost poljoprivredne proizvodnje, naročito organska proizvodnja“, objašnjava Veselinović.

Saša Šućurović iz partije Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su poljoprivredni problemi koje Srbija ima tu već decenijama, te da model poljoprivredne proizvodnje mora da se menja.

„Naši poljoprivrednici tačno moraju da znaju kako je regulisan uvoz životnih namirnica, jer ako uvozimo životne namirnice dolazimo u situaciju da naši poljoprivrednici ne mogu da prodaju svoju robu u zemlji gde plaćaju porez i žive“, ističe Šućurović.

Radionica za pametni monitoring poljoprivrede

Inosens je konsultantska kuca koja se bavi uvođenjem novih tehnologija u poljoprivredi. Krajem novembra InoSens je organizovao radionicu pod nazivom „Pametni monitoring poljoprivrede u okviru Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije“. Project menadžer u ovoj kompaniji Nemanja Nićin objašnjava koji je bio cilj ove radionice.

„Sam cilj radionice je bio da prikaže DIATOMIC set alata krajnjim korisnicima. On je sada trenutno u nekoj poslednjoj fazi, još jedno pola godine je ostalo, i on je sada već spreman za tržište i ima jedinstvenu fuziju tih inovativnih tehnologija da potpomogne taj monitoring sektoru za agrarna plaćanja“, objašnjava Nićin.

Podkast pripremila: Iva Gajić

Produkcija: Fabrika kreativnosti

Napomena: ovaj tekst je nastao uz finansijsku podršku Evropske unije. Stavovi izrečeni u tekstu pripadaju isključivo autorki Ivi Gajić i ne predstavljaju zvaničan stav Evropske unije