banner-image
banner-image

Žitelji 18 sela dobili besplatan prevoz

Danas je završen rad Komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Republike Srbije, a sredstva je dobilo 18 lokalnih samouprava, saopšteno je iz Ministarstva za brigu o selu.  

U odlučivanju se vodilo računa o najugroženijim područjima Srbije, pa tako 13 od 18 jedinica lokalnih samouprava koje su dobile sredstva pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i devastiranim područjima. Prva na listi je Kuršumlija, a zatim slede Bosilegrad, Trgovište, Crna Trava, Gadžin Han, Lebane itd.

-Ovo je samo prvi korak, pokazna vežba za sticanje iskustava. Spremamo sveobuhvatan, detaljan program rešavanja gorućeg problema prevoza za žitelje sela Srbije, posebno u rubnim i devastiranim opštinama. Ono što me drži u uverenju da ćemo ovo realizovati je puna podrška koju je predsednik Republike Aleksandar Vučić dao ovoj ideji,  izjavio je ministars za brigu o selu Milan Krkobabić.

Minibusevi kupljeni ovim sredstvima služiće isključivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište. Na ovaj način stanovnicima sela omogućiće se obavljanje privredne aktivnosti, dostupnost adekvatne zdravstvene zaštite, odlazak u školu najmlađima, sportske i kulturne aktivnosti.

Raspoloživa sredstva od 120 miliona dinara raspodeljena su na 18 najbolje rangiranih jedinica lokalnih samouprava, čime će se doprineti rešavanju problema prevoza u čak 479 sela širom Srbije, a koristiće ga nedeljno čak 17.000-18.000 putnika.

Komisija, na čelu sa predsednikom, dekanom saobraćajnog fakulteta prof.dr Nebojšom Bojovićem i zamenikom, prodekanom za naučno-istraživački rad  prof.dr Daliborom Pešićem ocenjivala je 81 pristiglu prijavu koja je ispunila uslove.

Konkurs je trajao do 3. septembra ove godine, podnosioci prijave na javni konkurs bile su jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Republike Srbije, a maksimalan iznos po jednoj prijavi  je 7 miliona dinara.