banner-image

Simbol tradicije konjarstva: 100 godina Karađorđeva

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je svečanosti povodom obeležavanja 100-godišnjice osnivanja ergele ”Karađorđevo” i tom prilikom poručila da će Vlada nastaviti sa ulaganjima u tu ustanovu, koja je simbol tradicije konjarstva.

Brnabić je podsetila na to da je na današnji dan 1921. godine formirana najveća ergela u Srbiji, koja je rekonstruisana i nadograđena 2018. godine, na ponos svim stanovnicima Bačke Palanke, ali i cele zemlje.

U godini kada obeležavamo 100 godina od njenog osnivanja, obavezali smo se da očuvamo ovu ustanovu kako bi nastavila da neguje tradiciju konjičkog sporta u našoj zemlji. Kao i u svemu drugom, želimo da pokažemo da se sa ponosom sećamo slavne tradicije i da je naša obaveza da je čuvamo i prenosimo budućim pokolenjima, navela je premijerka.

Prema njenim rečima, dostojanstveno sećanje i čuvanje vrednosti za koje su se preci borili su načela koja neguju Vlada i predsednik Republike, jer je upravo poštovanje tradicije osnov za to da se gradi jaka, uspešna i slobodna Srbija.

Ona je ukazala na to da Karađorđevo čuva bogatu tradiciju naše zemlje i vojske, a pritom je i mesto izuzetne prirodne lepote i park prirode sa veliki brojem zaštićenih vrsta, kojem se mora vratiti stari sjaj.

Brnabić je podsetila na to da je Vlada donela zaključak po kome je ergela „Karađorđevo“ postala državna ergela od posebnog značaja za razvoj konjičkog sporta i turističkih potencijala Srbije, te da je to veliki korak da postane jedan od turističkih simbola čitave zemlje.

Premijerka je, podsetivši na slavne dane ergele i priznanja sa najpriznatijih konjičarskih smotri iz zemlje i sveta, napomenula da je 2018. formiran Konjički vod posle šest decenija, te da se tako vraća i stara slava konjice koja je imala važnu ulogu u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, a da od pre tri godine postoji u Kup Srbije koji se održava u Karađorđevu u formi galopskih i kasačkih trka.

Ergela je specifična po tome što ima najstariju knjigu utisaka, koja je nastala još 1924. godine i koja mnogo govori o značaju čitave ergele.

Hipodrom „Mladost“ u Karađorđevu otvoren je 1980. godine, a pored sportskih, ovde su se održavala i vojnička takmičenja.