banner-image

Agrarni budžet ili seci uvo, krpi dupe

Nahvališe ministar, svi naprednjaci i svi napredni razni poljoprivredni stručnjaci agrarni budžet za narednu godinu. Svaka im čast. Samo jedno zaboraviše. Ceo taj nikad viđeni i doživljeni budžet napune sami seljaci pa im Vučić posle kao vrati.

Hvale smejuriju jer nema bolje reči od smejurija za sve ono što se dešava u srpskoj poljoprivredi. Sve je dovedeno do apsurda a i agrarnom politikom se ne upravlja pameću i znanjem već bagerima.

Tačno je da nikada nije bilo više para u seljačkoj kasi ali je tačno i da nikada više od seljaka nije uzimano nego sada.

Hajde da vidimo ko laže.

Na porezima i akcizama za gorivo koje seljaci moraju da kupe da bi posejali, požnjeli, zalili… država godišnje prihoduje preko 200 miliona evra. Srbija je praktično jedina država u Evropi koja nema jeftiniji dizel za paore. Znači, da napredni genijalci zaista pomažu poljoprivredi oslobodili bi seljake poreza i akciza na gorivo i u poljoprivredu zaista ubacili još 200 miliona evra.

To naravno nije sve.

Na arendi za izdavanje državnih njiva naplati se oko 60 miliona evra. Opet novci iz poljoprivrede ali oni posle ne završe u poljoprivredi. Izmenama Zakona o budžetskom sistemu 2015. godine omogućeno je da prihodi od naknada više nisu namenski i da se mogu koristiti u bilo koju drugu svrhu. Tako se veći deo prihoda od zakupa zemljišta ne ide više kao nekad na uređenje atarskih puteva, rad poljočuvarske službe, odbrane od grada, komasacije, kontrole kvaliteta i plodnosti zemljišta, podizanje vetrozaštitnih pojaseva, navodnjavanje, odvodnjavanje, već u svrhe koje sa zemljištem nemaju veze. Na primer, za plate zaposlenih u opštini.

Kad se to sabere znači preko 30 milijarda dinara samo od njiva i goriva napuni ovaj čuveni agrarni budžet. Dodajte tome i poreze na imovinu i nakande koje svi seljaci plaćaju svake godine – ispadne da najmanje 40 milijardi dinara koje navodno država daje nije ništa drugo nego pare koje prvo uzme od poljoprivrede.

Hajde sad da vidimo taj slavni budžet za 2022.

Država će naredne godine, kao nikada ranije tvrde naprednjaci, izdvojiti za poljoprivredu  čak 62 milijarde dinara, što je više za 17,5 odsto u odnosu na ovu godinu, pa će  Ministarstvu poljoprivrede dogodine biti na raspolaganju 9,3 milijarde dinara više novca.

Od 62 milijarde dinara, najviše para, 81 odsto biće potrošeno za subvencije, 50,6 milijarde dinara. Ali ovoh 50 milijardi ne ide sve poljoprivrednicima već i zadrugama, poljoprivrednim firmama i naravno krupnim i sitnim tajkunima na razne načine i raznim kanalaima. (Pravo na podsticaje, pod uslovima i na način utvrđen ovim zakonom, imaju poljoprivredna gazdinstva i porodična poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa zakonom koji se uređuje poljoprivreda, jedinice lokalne samouprave, kao i druga lica i organizacije).

Sve u svemu, nema šanse da na sela pravim poljoprivrednim gazdinstvima kroz subvencije stigne više od 40 milijardi dinara. Što znači da poljoprivrednici dobiju samo ono što je od poljoprivrede uzeto.

Seci uvo krpi dupe.

Nažalost mi našim pisanjem i činjenicama ne možemo da pomognemo jer seljaci skoro 80 posto njih glasa za SNS, a što bi Vučić davao više onima koji su zadovoljni ovim što dobijaju. Ovo nije nikakvo politikanstvo i strančarenje već prosta istina. Izbori su trenutak kada se traži više para ili pokazuje da ste zadovoljni.

Ako ne tražite, niko vam ništa neće dati.

Milovan Lukić