banner-image

Mladima dodeljena 651 seoska kuća

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić izjavio je nakon potpisivanja ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na čitavoj teritoriji Srbije, da je do sada podeljena 651 kuća i da su 132 porodice odlučile da se iz gradskih i prigradskih sredina vrate na selo.

Krkobabić je istakao da je cilj da se u narednih pet godina 6.000 porodica naseli u sada prazne seoske kuće, i dodao da je najveće interesovanje za dodelu seoskih kuća u opštinama Bačka Palanka, Apatin, Kikinda, Kula, Sombor, a na jugu u Pirotu, Aleksincu, Dimitrovgradu i Svilajnacu.

Konkurs je trajao do 1. novembra i stiglo je 945 prijava.  Prema uslovima propisanim Uredbom Vlade, podnosioci prijave bili su bračni i vanbračni parovi, mladi poljoprivrednici i samohrani roditelji do 45 godina koji žele da započnu svoj život na selu tako što će se osamostaliti iz roditeljskih domova ili iz gradova preći da žive na selo.

Za ovaj program je opredeljeno 500 miliona dinara, ali je, zbog veoma velikog interesovanja, taj iznos uvećan na 686,5 miliona dinara. Novac se dodeljuje kako je propisano Uredbom, do utroška sredstava, a po redosledu pristiglih prijava.

Vrednost seoske kuće sa okućnicom, koju su zainteresovani sami pronalazili, ne može da bude veća od 1,2 miliona dinara, a ceo program se sprovodi u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava koje vrše procenu tržišne vrednosti i proveravaju da li su regulisani imovinsko-pravni odnosi te nepokretnosti.