banner-image

Nedimović: Zamrzavanjem cena protiv poremećaja na tržištu

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je jako važno da cene osnovnih namirnica ostanu na određenom nivou zbog poremećaja na tržištu, zbog čega je država intervenisala zamrzavanjem cena osnovnih životnih namirnica.

Nedimović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS) istakao da će hrane biti, da država ima još alata na raspolaganju i da građani ne treba da brinu.

Srbija je zemlja hrane, istakao je on i naveo da proizvodimo dva puta više pšenice i tri puta više kukuruza nego što nam je potrebno.

Ove godine izvešćemo hrane u vrednosti većoj od pet milijardi evra. Ovu godinu ćemo zaključiti sa ozbiljnim rastom i to ne samo izvozom sirovina i ratarskih proizvoda, već i organskih proizvoda, polu proizvoda i gotovih proizvoda, ukazao je ministar.

On je rekao da danas izvozimo hranu na velika tržišta, kao što je Egipat ili recimo Indonezija, koje je tržište od 317 miliona stanovnika, uz napomenu da je Srbija izvezla hranu i za kućne ljubimce u vrednosti od 100 miliona evra.

Sve se menja, raste potreba za tom vrstom hrane koja se pravi od ostataka hrane koja se koristi za ljude i druge životinje. To su fascinantni podaci. Mi danas izvozimo hranu za kućne ljubimce u 44 zemlje, naglasio je Nedimović.

Ministar poljoprivrede je najavio i nove podsticaje poljoprivrednicima, pa će tako već od sledećeg meseca biti upućen novi poziv za sredstva iz IPARD programa.