banner-image

Uskoro izgradnja Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima

Opština Sremski Karlovci i JP Zavod za urbanizam Vojvodine zaključili su ugovor za izradu urbanističkog projekta za kompleks Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima.

To je, kako se navodi na sajtu lokalne samouprave, prvi korak u nastojanju da ova naučna ustanova, koja svoje sedište ima u tom gradu, preraste u Nacionalni institut za vinogradarstvo, kako je odlučeno još pre dve godine.

Planirano je da se na budućem institutskom kompleksu, koji će, pored velikih zasada vinove loze, obuhvatati i novopodignute radne objekte, postavi moderna osnova budućeg razvoja srpskog vinarstva i vinogradarstva, s ciljem unapređenja proizvodnje grožđa i vina u Srbiji, ali i u čitavom regionu, čime bi Institut postao najznačajnija ustanova u toj oblasti na ovim prostorima, a Sremski Karlovci centar vinarstva u zemlji i okruženju.

Institut će delovati na više polja: kroz edukaciju i informisanje o savremenim tokovima u proizvodnji vina, namenjenim kako proizvođačima tako i studentima fakulteta, zatim kroz okupljanje svih zainteresovanih subjekata kada su u pitanju vinarska i vinogradarska delatnost, kao i kroz stručno-naučni i istraživački rad, koje će pratiti opremanje ove ustanove najsavremenijom tehnologijom dostupnom naučnim radnicima i vinarima.

Urbanističkim projektom, čija cena izrade iznosi 755.790 dinara, obuhvaćena je okvirna površina kompleksa Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo od 0,7 hektara.

Rok za izradu urbanističkog projekta je 45 radnih dana od dana dobijanja svih neophodnih uslova od ovlašćenih organa, organizacija i preduzeća, kao i dostavljanja svih dokumenata od strane investitora, odnosno Opštine Sremski Karlovci.

Izvor:eKapija