banner-image

Somborac kažnjen sa 50.000 dinara zbog prodaje prepariranih ptica

Na osnovu Zakona o zaštiti prirode, zabranjeno je prikrivati, držati, uzgajati, trgovati, izvoziti, prevoziti, otuđivati ili na bilo koji način pribavljati ili javno izlagati životinje uključujući sve njihove derivate i razvojne oblike.

Foto: PZZP

S tim u vezi, odlukom Prekršajnog suda u Somboru, 57-godišnji muškarac iz Sombora, prvostepeno je osuđen na novčanu kaznu od 50.000 dinara zato što je 26. januara 2020. u Somboru, ispred Hale „Mostonga“ javno izlagao na tezgi i nudio na prodaju po jedan primerak prepariranih ptica. Reč je o velikoj carskoj šljuki i kopcu, koji spadaju u strogo zaštićene vrste divljih životinja, kao i običnom galebu koji spada u zaštićene vrste divljih životinja, saopšteno je iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kao staralac strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta divljih životinja na području Vojvodine,  pozdravlja odluku Prekršajnog suda u Somboru i ističe da najveći deo naše faune ptica spada u strogo zaštićene vrste, i da je kažnjivo i strogo zabranjeno ne samo njihovo hvatanje i držanje, već i trgovina njihovim preparatima, derivatima i razvojnim oblicima.

Na građane se apeluje da ne hvataju ptice, da ne kupuju žive primerke, ni preparate, ali i da ne zatvaraju oči ako primete da ih neko hvata ili drži u kavezima već da to prijave inspekciji zaštite životne sredine  ili Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode (sajt: www.pzzp.rs).