banner-image

Pronađena 1.319 parcela napuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta

ve godine identifikovano je 1.319 parcela napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u dvanaest jedinica lokalnih samouprava, a takva vrsta analiza sprovodi se u cilju što boljeg korišćenja raspoloživih resursa, privlačenja novih investicija i razvoja poljoprivrednog sektora, saopšteno je iz Uprave za poljoprivredno zemljište.

Jedinice lokalnih samouprava u kojima su spovedene terenske provere u 2021. godini su: Pančevo, Pećinci, Ljubovija, Krupanj, Sopot, Barajevo, Veliko Gradište, Bojnik, Mali Iđoš, Srbobran, Bačka Topola i Doljevac.

Broj parcela koje su bile predmet terenske provere je 1.806 odnosno 1.572 hektara, od kojih je pronađeno 1.319  parcela koje su napuštene. Analize su pokazale da je u gradskim opštinama Grada Beograda, Pančevu i Velikom Gradištu  identifikovano najviše napuštenih parcela  koje mogu da se stave u funkciju poljoprivredne prozvodnje, dok na području opštine Srbobranu nema zaparloženog državnog poljoprivrednog zemljišta.

Identifikacija napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu sprovodi se u okviru projekta „Jačanje ruralne konkurentnosti i produktivnosti u agrobiznis sektoru“ koji Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede realizuje u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Do sada, nakon tri godine realizacije tog projekta obuhvaćeno je 29 jedinica lokalnih samouprava i identifikovano je preko 2.000 napuštenih parcela koje mogu pružiti dodatnu mogućnost poljoprivrednicima da prošire ili započnu rad u poljoprivredi, kao i potencijalnim investitorima u nove intenzivne zasade voća ili vinove loze.

 

Sveobuhvatna analiza statusa napuštenog državnog zemljišta, trenutnog stanja parcela i važećih propisa u ovoj oblasti pružiće osnov za preporuke za poboljšanje politika koje regulišu upravljanje napuštenim poljoprivrednim zemljištem.

 

Korišćenje poljoprivrednog zemljišta u skladu sa njegovom namenom a stavljanje u funckju neiskorišćenog poljoprivrednog zemljišta sa naglaskom na investicije u  intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju na tim površinama predstavlja važan cilj resornih institucija u Republici Srbiji, jer doprinosi jačanju konkurentnosti poljoprivrede i stvaranju novih vrednosti i samim tim povećanju BDP Republika Srbije, što je uglavnom praćeno i povećanjem izvoza u oblasti poljoprivrede.

 

U skladu sa tim, Uprava za poljoprivredno zemljište ulaže svoje postojeće resurse u  identifikaciju napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kao velikog potencijala za privlačenje novih investicija i razvoj poljoprivrednog sektora, pre svega u delu koji se bavi intenzivnom ili organskom proizvodnjom, ali i pošumljavanjem, kao i identifikovanjem površina u svrhu uspostavljanja poljozaštitnih pojaseva.

 

Tokom naredne nedelje, kao i prethodnih godina, na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište biće objavljena i lista svih parvela za koje je utvrđeno da su zaparložene.