banner-image

Sprema se pljačka placeva teška milijardu evra

Čuveni ministar Toma Mona, čija se porodica lepo i pošteno obogatila za vreme žutih lopova, sada zajedno s naprednim poštenjačinama i družinom sprema pljačku imovine Srbije i svih građana tešku najmanje milijardu evra.

Nije šala ni propaganda već pakleni plan koji se javno zagovara. Hoće tajkunima da poklone placeve na atraktivnim lokacijama u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu…, u upropaštenim firmama kako bi ovi mogli tamo da grade, zgrade, stanove ….

Majstori kupili i upropastili fabrike, a sada hoće zemljište na kojima su se fabrike nalazile da dobiju besplatno.

Zemljište nikada nije ulazilo ni u procenu vrednosti fabrike niti je bilo kada bilo kome prodat i jedan jedini metar kvadratni. Ko je kupio fabriku nije kupio i parcelu na kojoj se ona nalazila.

Zbog toga su navodno fabrike i prodavane po tri evra jer su kao imale dugove i obaveze, trebalo je pride i ulagati, a ni zmljište nije bilo na pordaju.

Sad su fabrike rasturene, a zemljište ostalo pa stručnjaci traže da država pokloni tajkunima i naprednim biznismenima pet milijardi evra vrednu imovinu.

To se ne sme desiti, jer je to prava pravcata i ogromna pljačka.

Da vidimo šta kaže Toma Mona o poklanjanju i genijalnom planu.

Zakon o konverziji zemljišta je populistički zakon koji nije doneo nikakve prihode državi, a doneo je probleme građanima i privredi, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović .

„Zakon o konverziji zemljišta od pre petnaestak godina je vrlo loš i pravi populistički zakon koji nije doneo nikakve koristi državi, lokalnim samoupravama i građanima, a doneo je gubitak ogromnog broja poslova i osudio investitore na stagnaciju“, rekao je Momirović.

Naveo je da je opredeljenje Vlade Srbije da pruži podršku kompanijama kako bi investirale i zaposlile ljude.

„Svesni smo problema i adekvatno ga tretiramo. Zakon je donet sa snažnom populističkom voljom najniže vrste. Moramo da mnogo odgovornije pristupamo zakonskim rešenjima koja direktno pogađaju građane i kompanije, a deluju kao borba za pravdu“, naglasio je Momirović.

Paralelno s ovim srskim dobotvorom i usrećiteljem deo družine Ane Brnabić iz NALED-a godinama zagovara pljačku državne imovine, to jest građevinskog zemljišta a kako iznurivanje, lobiranje i sejanje demagogije traje više od pola decenije, sve je iznesnije da će im pljačkaški plan na kraju i uspeti.

Konverzija prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine uz naknadu, posle 12 godina primene pokazala se kao pravnopolitički promašaj, ocena je nove analize NALED-a o zakonodavstvu i praksi u oblasti konverzije.

Država je uspela da naplati manje od 10 miliona evra dok su izgubljene višestruko veće investicije zbog nemogućnosti gradnje na zemljištu koje se nalazi u režimu prava korišćenja, objavio je NALED u svom biltenu.

Kako je navedeno, dalje unapređenje procedure gotovo je nemoguće, te je najefikasnije rešenje ukidanje naknade za preduzeća koja su zemljište stekla u postupcima privatizacije, stečaja i izvršenja.

To je ključna preporuka analize, koja ukazuje i da Srbija u ovom segmentu zaostaje za bivšim republikama SFRJ poput Hrvatske, BiH i Crne Gore, gde je sličan problem (društvena, potom državna svojina nad građevinskim zemljištem) rešen pre više od decenije i to besplatno.

„Da konverzija uz naknadu nije uspela potvrđuju i podaci Ministarstva građevinarstva i analiza NALED-a. Lokalne samouprave u proseku su sprovele manje od 15 postupaka, a privrednici koji su učestvovali u istraživanju za potrebe izrade analize kažu da i ne planiraju da pokreću postupak za konverziju, jer očekuju da će plaćati previsoku naknadu, od 500.000 evra po hektaru, i smatraju da su već platili fer cenu zemljišta“, tvrde u  NALED-u . Takođe, predlažu  da država tokom najavljenog pojednostavljenja legalizacije, u „reformski paket“ uključi i konverziju jer na „otključavanje“ i nova ulaganja i radna mesta čeka više od 5.000 hektara građevinskog zemljišta.

Aktuelni Ustav iz 2006. omogućio je ponovnu privatizaciju građevinskog zemljišta.

Posle tri godine Zakonom o planiranju i izgradnji uvedena je konverzija, koja je za građane i deo privrede bila besplatna, ali je država u želji da postigne pravičnost, propisala naknadu onima koji su kupovali preduzeća u postupcima privatizacije, stečaja i izvršenja, kako bi naknada nadomestila razliku između plaćene i pune tržišne cene dobijenog zemljišta.

Kako je broj zahteva bio mali, već 2011. država je delimično priznala da je uvođenje naknade za konverziju bila greška i poslednjim izmenama zakona koji reguliše konverziju pokušala da proširi krug lica koja imaju pravo na izuzeće od plaćanja naknade, kao i da ponovo omogući pravo gradnje na zemljištu kroz institut zakupa.

„Uvedena je gotovo apsurdna odredba kojom je korisnicima zemljišta omogućeno da dugoročno zakupe od države “sopstveno“ zemljište kako bi mogli na njemu da grade i to samo u situacijama kada je plac prazan (broj sprovedenih zakupa je apsolutno zanemarljiv).

Međutim, ni to nije dalo rezultat, najviše zbog odluke Ustavnog suda iz 2013. koji je procenio da zemljište koje je kupljeno ne može biti konvertovano uz naknadu ukoliko je ona niža od tržišne cene zemljišta, jer bi u suprotnom bio narušen javni interes (država bi ostala bez prihoda)“, naveo je NALED.

Lepo. Samo je Ustavni sud još ostao da brani pravdu. Samo da ne prođemo kao s kreditima za građane i naplatama banaka što je ojadilo 100.000 porodica. Šta je 100.000 porodica naspram 700.000 članova SNS i 1,5 miliona glasača. Sila ne mari za pravdu. Vučić pošalje svoje sudije i eto ti novog tumačenja na štetu građana i ode imovina.

Da se vratimo Tomi.

Lepa tirada o neuspeloj konverziji.

Samo zaboravljaju da dodaju da konverzija ne uspeva jer se godinama vodi kampanja da ne uspe i traži od države da državne parcele pokloni tajkunima i ostalim muljatorima koji su do tih placeva došli privatizacijom i upropaštavanjem preduzeća.

Što bi neko plaćao konverziju kad se ekipa na vlasti zalaže da se konverzija ne plaća?

Samo bi budala to uradila.

Kako stvari stoje i zašto je uopšte uvedene konverzija i šta je to?

Da ogolimo stvar.

Pokvarenjaci koji s razlogom bacaju drvlje i kamenje na pljačkašku privatizaciju sada hoće da urade još veću pljačku i tajkunima i naprednim muljatorima poklone državnu zemlju to jest državne placeve na najatraktivnijim lokacijama kojih ima kako sami trvde oko 5.000 hektara, a na nekim parcelama nadokanada koju treba da plate je i 500.000 evra po hektaru.

Da zanemarimo da hektar građevinskog zemljišta u rasturenim fabrikama u bližem centru Beograda ili Novog Sada vredi i nekoliko miliona evra, a ne 500.000 evra, opet je u pitanju pljačka od najmanje milijardu evra, jer 5.000 hektara po 500.000 evra je 2,5 milijardi evra. Pošto nisu sve parcele na atraktivnim lokacijama, realna je procena da bi konverzija morala vredeti najmanje milijardu evra, a to je deset kliničkih centara, stotine škola i stotine kilometara puteva…

Milovan Lukić