banner-image

Poljoprivrednici protiv postavljanja plutajuće sajle na Limu

Oko osamdeset građana prijepoljskog sela Ljiljci, koji uglavnom žive od poljoprivrede, potpisalo je peticiju i uputilo je na adresu Ministarstva za zaštitu životne sredine i opštine Prijepolje, kojom traže da se zaustavi postavljanje lančanice za sakupljanje plutajućeg otpada na lokaciji Jagodnjak.

Odluka da se sajla postavi u mestu Jagodnjak, usledila je nakon reakcije meštana Velike Župe, koji nisu dozvolili da lančanica, koja je početkom jeseni postavljena preko Lima, tu i ostane.
Iako se verovalo da je lokacija Jagodnjak idelano rešenje za postavljanje plutajuće lančanice za sakupljenje otpada na reci Lim, čije postavljanje finansira Ministarstvo zaštite životne sredine, žitelji Ljiljaka misle drugačije.

Zabrinuti, da će pored njihovih kuća i imanja nići divlja deponija od nadležnih traže da se zaustavi postavljanje sajle.
-Mi se plašimo da će umesto zatvorene deponije Stanjevine, ovde nići nova deponija. Ta sajla zaustavlja sve što ide Limom. Životinje, i drugi otpad. Svi znamo šta sve nosi Lim. Zar je ovaj narod, koji živi od poljoprivrede zaslužio da mu se deponija pravi ispod kuća?” kaže revoltirano Behudin Memišahović.
U Ljiljcima većina stanovništva za egzistenciju zarađuje baveći se poljoprivredom, a prvi plastenici nalaze se svega stotinak metara od mesta gde se postavlja lančanica.

Plašim se da od smrada neću moći da uđem u plastenik. Ja od poljoprivrede živim i izdržavam petočlanu porodicu” ističe Rifat Memišahović.
Nezadovoljni građani smatraju da ne postoji dozvola za gradnju i postavljanje lančanice, te da se noseći stubovi sajle nalaze na privatnom posedu, nedaleko od mesta gde počivaju njihovi najmiliji.
-Nemamo ništa protiv države, samo apelujemo i molimo nadležne da ne dozvole da se krši zakon i da nam ne postavljaju sajlu koja nas ugrožava rekao je Izo Memišahović.
-Građani nemaju razloga za brigu i neće doći do stvaranja divljih deponija koje će ugroziti imanja žitelja Ljiljaka”, rekao je Predsednik opštine Prijepolje, Vladimir Babić.
On je pozvao nezadovoljne meštane na razgovor kako bi problem bio rešen na obostrano zadovoljstvo.
Izvor:GZS