banner-image

Srbija izvezla hrane za više od pet milijardi dolara

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je Srbija ove godine izvezla hranu u vrednosti većoj od pet milijardi dolara, najviše u istoriji.

„Očekujem da će rezultati u sledećoj godini biti još bolji, jer će hrana tek biti važna u postkovid periodu“, rekao je Nedimović gostujući na Televiziji Prva.

On je istakao da ministarstvo pokušava da u poljoprivredu dovede što više mladih u poljoprivredu i da daje dobre subvencije za startapove u poljoprivredi.

Država je ove godine identifikovala 1.350 hektara napuštenog zemljišta, a ministar kaže da to zemljište ide u zakup, i to putem elektronskih licitacija.

„Gledao sam elektronsku licitaciju u Vršcu na kojoj je država odlično prošla. Zemljište je davano u zakup po cenama od 35.000 do 151.000 po hektaru za godinu dana. U drugoj opštini sve parcele su izdavane po ceni od 60.000 do 70.000 po hektaru godišnje. Da se ljudima ne isplati, ne bi plaćali toliku zakupninu“, zaključuje Nedimović.

On dodaje da u poljoprovredi očigledno ima novca i da će ga tek biti, jer će hrana, kako je rekao, biti sve važnija i sve skuplja.

„To posebno važi za pšenicu, kukuruz, sojinu sačmu i sve ostale žitarice“, istakao je Nedimović.

On kaže da je njegovo ministarstvo potpuno spremno za „Otvoreni Balkan“ i plasman hrane u okviru te inicijative.

„Kada se sruše granice u fitosanitarnom sistemu, samo nebo je granica u pogledu hrane. Nama je cilj da u narednih godinu–dve podignemo trgovinu hranom između ove tri zemlje sa 420 miliona na milijardu dolara“, poručio je Nedimović.