banner-image

Zalivanje biljaka u zaštićenom prostoru

Veoma je važno obezbediti dovoljno kvalitetne vode za proizvodnju u zaštićenom prostoru. Količina vode, vreme i način zalivanja zavise od vrste, sorte,načina gajenja i faze rasta biljaka.

Razlikujemo četiri grupe povrća: ono koje dobro usvaja vodu i intenzivno je troši (cvekla), yatim ono koje dobro usvaja vodu i ekonomično je troši (lubenica, tikve, dinja, paradajz, paprika, pasulj, mrkva, peršun), tu je i povrće koje slabo usvaja vodu i neekonomično je troši (kupusnjače, plavi patlidžan, krastavac, rotkvica, salata, spanać),  a postoje i vrste koje slabo usvajaju vodu, ali je ekonomično troše (cmi i beli luk).

Prosečno se uzima 5 litara vode na m2, a kao norma za kapacitet bunara, odnosno sistema za zalivanje, uzima se petočasovni rad i 1,5-2 m3 vode i 1 m2 za godinu dana.

Za gajenje povrća u zaštićenom prostoru važi osnovno pravilo da biljci stalno treba obezbedivati dovoljno vode, i to u sloju zemljišta u kojem se razvija korenov sistem.

Vreme zalivanja u bašti moguće je odrediti tzv. vizuelnom metodom. Uzme se zemlja sa 15 do 20 cm dubine i zgnječi čvrsto u ruci, pokretima sličnim kao prilikom muže krava. Ako se ne obrazuje grudva, zemljište je veoma suvo i biljke su oštećene od suše. Ako se obrazuje grudva, ali nije čvrsta, vreme je za zalivanje, a ako se obrazuje čvrsta grudva, zemljište je dovoljno vlažno (70-75% ).

Ako se iz stisnute grudve pojave kapi vode, zemljište je suvišno vlažno i ponovno zalivanje biće potrebno nakon 7-10 dana.

Izvor: psss