banner-image

Startovao Otvoreni Balkan: Prve pošiljke bez čekanja prešle granicu

Prve tri pošiljke iz sektora robe životinjskog porekla iz Srbije otišle su u utorak za Severnu Makedoniju, bez čekanja na graničnim prelazima, čime je u našoj zemlji počela primena Sporazuma o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje, potpisanog 21. decembra u Tirani, u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

To je saopštio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, dodajući da se dogovoreno sprovodi, te da je nakon potpisivanja sporazuma već bilo pošiljki iz Severne Makedonije za Srbiju.

On je istakao da je Otvoreni Balkan u pogledu sektora hrane stavljen u funkciju u punom kapacitetu, te da sada postoji i sistem ranih najava.

– To znači da za onog ko želi da pošalje neku robu iz Albanije za Srbiju, ima posebna naša platforma gde dan pre špediter najavi šta će stići, a mi mu automatski izdamo elektronski sertifikat da on ulazi u zemlju, rekao je Nedimović.

Naveo je da je kompletna razmena između Srbije, Severne Makedonije i Albanije u sektoru hrane oko 420 miliona dolara, kao i da veruje da će se „uz rušenje stega“ za nekoliko godina dostići milijardu dolara.

Na pitanje koju robu Srbija najviše izvozi prema Severnoj Makedoniji i Albaniji, Nedimović odgovara da su to pšenica, kukuruz, brašno, suncokretovo ulje, koje se, kaže, izvozi u neverovatno velikim količinama, kao i proizvodi od mleka.

Dodao je da Albanija ka Srbiji izvozi dosta morske ribe, ranog voća i povrća, dok iz Makedonije najviše stižu grožđe i vino, i kako navodi, ne toliko paradajza kao nekada.

Ivor:Dnevnik