banner-image

Kako da znate da je prase anemično

Prasad, posebno belih plemenitih rasa, u prvih sedam dana života udvostruče svoju telesnu težinu. U tom periodu, da bi mladi organizam funkcionisao kako treba, moraju biti zadovoljene potrebe u gvožđu.

U slučajevima kada nisu zadovoljene potrebe u gvožđu, a posebno kod prasadi koja se drže na betonu u ogrančenom prostoru, a zimi u hladnim, mračnim i vlažnim objektima dolazi do pojave anemije prasadi na sisi.

U prvih sedam dana dnevne potrebe prasadi u gvožđu iznose 10-15 mg. U kasnijem periodu potrebe za gvožđem se smanjuju i kreću oko 7 mg dnevno. Mleko krmače ima jedan jedini nedostatak jer sadrži izuzetno male količine gvožđa i to oko 2 mg na dnevnom nivou. Dnevni nedostatak gvožđa kod prasadi na sisi je oko 8-13 mg. Ovaj nedostatak se manifestuje u roku od 10 do 14 dana zaostajanjem prasadi u porastu i pojavi anemije. Koža prasadi gubi ružičastu boju i postaje bela, dlake su naježene i sive boje, prasad gube mišićni tonus i postaju mlitava, skupljaju se u gomilu, dezorjentisana su, slabo se kreću, dolazi do pojave proliva. Od anemije mogu da uginu čitava legla ako se ne preduzme brzo i efikasno lečenje, koje podrazumeva preparate na bazi gvožđa.

Jaču i bržu pojavu anemije može da prouzrokuje i ishrana koja je deficitarna vitaminom E i selenom.
Da ne bi dolazilo do pojave anemije neophodno je preventivno delovati. Prevencija podrazumeva da se prasićima u periodu od drugog do četvrtog dana, nakon prašenja prvo daju vitamini AD3E ili Evitaselen, a nakon dva dana preparati na bazi gvožđa prema uputstvu proizvođača.

Izvor: PSSS