banner-image
banner-image

„Čekamo obećano mineralno đubrivo do 18. januara, u suprotnom protesti“

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić rekao je da očekuju da mineralno djubrivo urea dobiju do 18. januara, po obećanoj ceni od oko 80 dinara po kilogramu, a ako ga država ne obezbedi organizovaće proteste.

„Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je da će država obezbediti odredjenu količinu mineralnog djubriva koje neće biti skuplje od 650 evra po toni odnosno od oko 80 dinara po kilogramu, a ako se to ne obezbedi organizovaćemo proteste“, rekao je danas Savić za Betu.

Savić je dodao da je mineralno djubrivo u aprilu prošle godine koštalo oko 330 evra po toni ili oko 40 dinara po kilogramu i da je za njih prihvatljivo da cena bude 650 evra po toni, odnosno 80 dinara po kilogramu.

Savić je rekao da mineralno djubrivo sada na domaćem tržištu košta oko 1.000 evra po toni što je za poljoprivrednike neisplativo i neprihvatljivo.

Mineralno djubrivo Urea je potrebna za prolećnu prihranu pšenice i drugih poljoprivrednih kultura, a ukoliko bi ta prihrana izostala, prinosi, kako kažu poljoprivrednici, mogu da podbace i za više od 50 odsto

Savić je kazao da se za sada ne zna da li će država uspeti da obezbedi celokupnu potrebnu količinu po cenama od po 650 evra po toni ili će da uveze samo deo potrebnih količina kako bi izvršila pritisak na trgovce na domaćem tržištu da smanje cene od 1.000 evra po toni.

On je dodao da se plaši da će, ako država ne uveze celokupnu potrebnu količinu uree, domaći trgovci, umesto da smanje cenu, povući odredjene količine sa tržišta i izazvati veštačku nestašicu zbog čega bi cene još porasle.