banner-image

Rastu cene na berzi, kukuruz 26,6, pšenica 31,5 dinara bez PDV

Posle praznika zabeležena je povećana aktivnost robno-berzanskih učesnika, ali i rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 4.284 tona, čija je finansijska vrednost iznosila 150.322.450,00 dinara.

Za razliku od prethodnog perioda, gde je bilo zabeleženo odsustvo tražnje za kukuruzom od strane izvoznika i domaćih prerađivača, protekla nedelja donosi promene u vidu veće zainteresovanosti za kupovinom ove žitarice. Na strani ponude nije bilo većih količina, što je rezultiralo rastom cene.

Berzanski ugovori su, na paritetu FCA, realizovani u cenovnom rasponu od 25,50 do 25,90 din/kg bez PDV-a, odnosno po 26,60 din/kg bez PDV-a na CPT. Kukuruzom, sa povećanim procentom vlage, trgovalo se od 25,00 do 25,20 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 25,59 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 2,52% u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Početkom nedelje, pšenica je imala uzlazni trend. Kao i kod kukuruza, odsustvo ponude je bilo primetno. Kupoprodajni ugovori su zaključeni od 31,40 do 31,50 din/kg bez PDV-a. Stočnom pšenicom se trgovalo po ceni od 30,50 din/kg bez PDV-a. Sredinom nedelje, posle izveštaja USDA, na evropskom tržištu je zabeležen negativan trend. I dok su mnogi elementi već integrisani u tržišta,  na silazni trend, u suštini je povećanje površina u SAD imalo najviše uticaja. Krajem nedelje, realizacija ove žitarice je bila na cenovnom nivou od 31,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 31,09 din/kg bez PDV-a, što predstavlja blagi rast od 0,31% u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Na tržištu soje, intenzivna tražnja je dovela do rasta cene. Kao i u prethodnom periodu, primetna je suzdržanost prodavaca. Kupoprodajni ugovori, zaključeni su u cenovnom opsegu od 72,50 do 72,70 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta. Strukturu kupaca su uglavnom činili domaći prerađivači i trgovci. Krajem nedelje, tražnja na višem nivou od realizovanih nije rezultirala zaključenjem ugovora. Manji uvoz ove uljarice, koji je nastavljen i tokom decembra, nije uticao na formiranje i pad domaće cene.  Ponder za ovu nedelju je iznosio 72,60 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 1,54%.

Ruska UREA, pakovanje 500/1, prometovana je po ceni od 107,00 din/kg bez PDV-a, dok se AN-om trgovalo po jedinstvenoj ceni od 84,07 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 4,23%, a kukuruz je pojeftinio 1,44%.

Početkom nedelje, cene kukuruza su bile podržane ocenom useva berze u Argentini, 40% dobro do odlično. Svetska proizvodnja kukuruza procenjena je na 1,207 milijardi tona, što je smanjenje od 5 miliona tona, nakon što je snižena procena proizvodnje u Brazilu sa 117,4 na 112,9 miliona tona.

Prema USDA izveštaju, američke zalihe pšenice iznose 1,39 miliona bušela, što je manje od očekivanja koja su na nivou od 1,42 miliona bušela. IGC je procenio svetsku proizvodnju pšenice na 781 milion tona, u odnosu na prošlu procenu od 777 miliona tona.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 2,83%, a sojina sačma je poskupela 2,44%.

Cene soje su imale koristi od sniženja procene proizvodnje u Brazilu od strane mnogih analitičara. Berza u Argentini je ocenila usev soje sa 48% dobro do odlično, u odnosu na prethodnih 56%. Žetva soje je počela u Brazilu sa samo 0,2% skinutih površina.

Na kraju nedelje, cene su oštro pale u Čikagu sa uzimanjem profita pre USDA izveštaja i zbog vremenske prognoze koja predviđa nešto kiše u Južnoj Americi. Kiša ipak neće biti dovoljna u Argentini, zbog zabeleženih vrlo visokih temperatura. USDA izveštaj doneo je smanjenu procenu proizvodnje soje u Brazilu na 139 miliona tona sa prethodne procene od 144 miliona tona. S druge strane, kineske vlasti nastoje da smanje deficit soje.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 5,09%, a kukuruz je pojeftinio 0,42%.

Na samom početku nedelje, cene kukuruza su bile stabilne na Evronekstu, zbog dobre konkurentnosti robe na međunarodnoj sceni. Francuska carina je objavila izvoz kukuruza unutar EU u novembru 2021. od 528.000 tona.

Cene pšenice su tokom nedelje rasle na Evronekstu zbog međunarodne konkurentnosti ove robe, ali i prateći cenovna kretanja u Čikagu. Nakon izveštaja USDA, cena je slabila oko 5,00 €/t za rod 2021. godine, dok je za rod 2022. godine snižena za 2,00 €/t. Na kraju nedelje cene su zabeležile oštar pad, usled poboljšanja situacije u Južnoj Americi i kretanja kursa evra.