banner-image

Za godinu dana 37 odsto velikih farmi se zatvorilo u Srbiji

Naša zemlja ima veliki potencijal za proizvodnju svinja, odnosno tovljenika. Međutim, ciklična kretanja cena u toj grani stočarstva prave probleme farmerima.

„Jako niske cene i visoke cene inputa su nas pratile cele prošle godine“ rekao je proizvođač iz Doroslova Ronald Holo, a prenosi RTV.- Kukuruz je pre tri godine koštao 12 dinara sada je dostigao cenu od skoro 30 dinara. Sojina sačma je bila 36, 37 dinara sada je blizu sto dinara“.

Godina je, prema tome, bila jako teška za svakoga, zaključuje Holo i to u celom svetu jedino ja tamo bilo „skrivenih“ subvencija, po njemu,

Afrička kuga i dalje hara po svetu a od nje profitiraju Kinezi koji najviše izvoze u Ameriku i Brazil i oni i diktiraju cene a to negativno utiče globalno po svinjarstvo.

„Mi očekujemo stabilizaciju cena ove godine“, rekao je Holo a takođe očekuju i bolji balans između proizvođača i klaničara.

Danas je otkupna cena 170 dinara ali su svinjari u velikim gubicima ove godine.

Za godinu dana 37 odsto velikih farmi se zatvorilo u Srbiji a opstali su oni proizvođači koji su imali neke zalihe tj. zatvoren sistem proizvodnje. Holo sumnja da će samo nekoliko farmi uspeti da se izvuče iz ove teške situacije.

Šanse za razvoj svinjarstva su velike u odnosu ne evropsku konkurenciju.