banner-image

Čarobnjak iz voza

Seo predsednik u voz, isključio grejanje da ne troši struju i poveo lepu priču na Pinku o tome kako je on izgradio puteve, bolnice, ali ne reče kako je uništio poljoprivredu.

Za sve dobro zaslužan je on, za potrošeni svaki dinar iz narodne kase zaslužan je on, a za sve što je upropastio krivi su drugi.

Klasična priča srpskog slabića – gubitnika koju svakodnevno slušamo ne samo od predsednika države već je čujemo i po autobusima, vozovima, na pijacama. Sve što je jedan prosečan Srbin uradio dobro u životu zaslužan je on sa svojih deset prstiju, a sve što nije valjalo i što je upropastio, potrošio i propustio  krivi su drugi:  žena, deca, komšija, prijatelji ga izdali, kolege mrze…

Upravo zbog ovog Vučić ima toliko glasača, jer je on karikatura naše realnosti, prosto rečeno čarobnjak iz voza našeg rijaliti naprednjačkog života.

Aleksandar Vučić sedi u vozu i priča budalaštine, a ne reče zašto srpski seljak mora da kupuje najskuplje mineralno đubrivo po cenama koje nisu skočile kao pre rekordnih 7,5 posto već fantastičnih stotine procenata. Ne upisa Vučić sebi u zaslugu što srpska poljoprivreda 10 godina tapka u mestu i propada, jer da hrana u svetu nije skupa srpska poljoprivreda bi potpuno potonula.

Ne uze sebi čarobnjak iz voza u zaslugu što je kompletan stočni fond devastiran, što je poljoprivreda potpuno prešla u ruke tajkuna,a izvoz a time i cene apsolutno zavise osd dva ili tri čoveka. ne uze sebi u zaslugu što je poljoprivreda u stvari stotinak velikih vojvo|anskih paora koji obra|uju preko pola miliona hektara i tu gase sojum, suncokret, pšenicu i kukuruz i to za izvoz, a sve ostalo polako propada.

Ne uze sebi u zaslugu što se državnim parama pune puna sela, a ne prazna kako je obećano. Ne uze sebi u zaslugu što je Srbija jedina zemlja u Evropi gde nema jeftinog goriva za poljoprivrednike i gde su subvencije za poljoprivredu ubedljivo najmanje.

Naravno, ne računamo članove SNS-a koji dobijaju novce na konkursima Nedimovića, Mirovića i opštinskih čelnika. Subvencije su ono što dobiju svi, a ne članovi SNS bilo mladi bilo stari.

Srpsko selo će proći kao demonstranti na šabačkom mostu. Prvo će ih naprednjaci dobro izlupati motkama, a posle će im reći bili ste u pravu za litijum, povlačimo zakone i teramo Rio Tinto, ali ne i za blockade, pa su motke opravdane. Pa da nije bilo litijuma ne bi bilo ni blokada.

Oprostiće im Đura što ih je tukao.

Sve u svemu, Vučić ne samo da je u onom vozu na Pinku isključio grejanje, nego je on srpskoj poljoprivredi iskučio struju. Ko od ogromne većine seljaka misli da spava i glasa za SNS, jednom će možda shvatiti da tumara u mraku.

Milovan Lukić