banner-image

Nastavlja se rast cene kukuruza na berzi, kilogram do 27,5 dinara bez PDV

Proteklu nedelju na Produktnoj berzi je obeležio rast cene kukuruza. Ukupan promet je iznosio 3.650 tona, u vrednosti od 131.888.742,00 dinara.

Kukuruzom se u protekloj nedelji trgovalo u cenovnom rasponu od 26,50 do 27,50 din/kg bez PDV-a, uz jasan uzlazni trend (+3,77%). Cena je pre svega zavisila od pariteta i brzine isporuke. Zanimljivo je bilo pratiti i kretanje cena na ino berzama. Poznato je da berze vrlo brzo reaguju na geostrateška dešavanja (kriza na liniji Moskva-Kijev). Januarska dešavanja na ovom tržištu su bila i relativno očekivana, posle potpunog odsustva ino tražnje u decembru. Ponder cena za ovu nedelju je iznosila 27,00 din/kg bez PDV-a, što je rast od 2,95% u odnosu na prethodnu nedelju.

Za razliku od tržišnih dešavanja kod kukuruza, za tržište pšenice se može reći da je bilo vrlo mirno. Zaključene su dve cene. Pšenica sa proteinom 10% i hektolitrom 76 kg se prometovala po ceni od 30,70 din/kg bez PDV-a, a pšenica sa proteinom minimalno 11% i hektolitrom 77 kg po ceni od 31,50 din/kg bez PDV-a. Stiče se utisak da je u drugoj polovini nedelje došlo do pojačane ponude. Ponuđena je prva količina pšenice roda 2022. po ceni od 28,00 din/kg bez PDV-a, ali tražnja nije adekvatno reagovala. Ovonedeljna ponder cena iznosi 31,50 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 1,03%.

Tržište soje u protekloj nedelji je obeležila povećana ponuda, što je dovelo do silaznog trenda. Naime, na početku nedelje, berzanski ugovori su zaključivani po ceni od 74,70 din/kg bez PDV-a, da bi na kraju nedelje zaključena cena iznosila 74,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena je iznosila 74,46 din/kg bez PDV-a.

Od ostalih roba, prometovano je azotno đubrivo (UREA i AN). Ureom se trgovalo po ceni od 865,00 €/t u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS, a amonijum nitratom po ceni od 725,00 €/t. Tržište azotnog đubriva je vrlo brzo reagovalo na najavu potencijalne državne intervencije. Za očekivati je da u narednom periodu dođe do još većih korekcija cene. Prometovana je suncokretova sačma po ceni od 30,00 din/kg bez PDV-a i stočno brašno, pakovanje 30/1 po ceni od 20,50 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 1,67%, a kukuruz je poskupeo 2,32%.

Poboljšanje vremenskih prilika u Južnoj Americi uticalo je na kretanje cene kukuruza tokom nedelje. Takođe, rizici zbog ometanja snabdevanja iz Ukrajine doveli su do cenovnih promena.

Cene pšenice u Čikagu su na početku nedelje bile pogođene krizom u Ukrajini i mogućim problemima sa isporukama iz Rusije. Vremenske prilike za ozimu pšenicu u SAD su daleko od optimalnih, uz konstantan nedostatak vode. Cene su tokom nedelje rasle usled pogoršavanja rejtinga useva pšenice i geopolitičkih tenzija. Krajem nedelje, cene su zabeležile nagli pad usled jačanja kursa dolara i slabe konkurentnosti robe na međunarodnoj sceni.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 1,58%, a sojina sačma je poskupela 0,97%.

Soja od početka nedelje beleži negativan trend. U Brazilu je skinuto 5% površina pod sojom u regionu Mato Groso. Prinosi se smatraju zadovoljavajućim, jer je u tom regionu bilo dovoljno padavina neophodnih za razvoj useva, za razliku od Parane. Očekuje se da će brazilska proizvodnja biti 133 miliona tona. Povoljne kiše u Argentini takođe su doprinele padu cena. Krajem nedelje, cena ove uljarice u Čikagu je rasla, usled rasta cene nafte, ali i zbog neizvesnosti oko proizvodnog potencijala u Južnoj Americi.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 4,29%, a kukuruz je pojeftinio 0,55%.

Cena kukuruza je rasla zbog logističkih problema u Ukrajini i zbog konkurentnosti francuskog kukuruza u EU.

Cene pšenice su krajem nedelje zabeležile pad, potvrđujući ekstremne cenovne oscilacije na tržištu, usled geopolitičke situacije.