banner-image

Saudijska Arabija uvoziće meso, mleko, jabuke i kukuruz iz Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz naše zemlje.

Nedimović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je juče stigla potvrda da se to tržište otvara za naše goveđe i jagnjeće meso, mleko i mlečne proizvode, a potpisali smo i sporazum sa Indonezijom, koja otvara svoje tržište za jabuku i kukuruz.

On je najavio i da su u toku pregovori sa dva velika investitora – jednim iz Egipta i drugim iz Kine, koji se bave preradom kukuruza i proizvodnjom glukoze, sirupa i proizvoda za farmaceutsku industriju, a njihova ideja je da prerađuju približno pola miliona tona kukuruza.

U tom kontekstu, Nedimović je potvrdio da će ministar poljoprivrede Egipta u martu doći u Srbiju zbog realizacije pomenute investicije, što je, kako je ocenio, veoma dobra stvar za nas jer više ne moramo da prodajemo sirovinu, već radimo poluproizvod ili finalni proizvod, koji je mnogo skuplji.

S obzirom na to da za biljne proizvođače ovih dana počinje đubrenje pšenice i drugih ozimnih useva, potpredsednik Vlade je istakao da su obezbeđene dovoljne količine veštačkog đubriva, kao i seme za setvu.

Obezbedili smo 400.000 tona veštačkih đubriva i biće potpuno podmireni poljoprivredni proizvođači za pšenicu i kasnije za ostale ratarske kulture, ponovio je on.

Nedimović je, govoreći o organskoj poljoprivredi, rekao da je to sektor sa najvećim rastom izvoza u prethodnoj godini, i to od 94 odsto. Pre osam godina izvoz u tom sektoru nam je iznosio četiri miliona dolara, a sada je 65 miliona dolara. U Nemačku ide 31 odsto našeg izvoza, a 13 odsto u SAD.

Potpredsednik Vlade je dodao da poljoprivrednici imaju mogućnosti da uz pomoć države kupuju repromaterijal, mašine, opremu i prerađivačke kapacitete.

Imamo nekoliko konkursa koji su već u toku. Za nabavku mehanizacije poljoprivrednici dobijaju pola novca, za kupovinu traktora postoje dva konkursa, dok iz IPARD-a 7. februara kreće novi poziv, precizirao je potpredsednik Vlade.

Takođe, kada je reč o sektoru stočarstva, Nedimović je naveo da je već otvoren poziv za nabavku traktora od 80 kilovata, gde država daje polovinu novca besplatno, 40 odsto je kredit, a 10 odsto je sopstveno učešće, uz napomenu da ima i konkursa koji su otvoreni za nabavku robota za mužu koji se traže zbog nedostatka radne snage.

On je najavio da će po prvi put na pijacama, trgovima i ulicama biti mlekomati sa svežim mlekom sa farmi, i ujedno potvrdio da od marta kreće isplata 55 miliona evra za davanja po hektaru svim poljoprivrednim proizvođačima.

Nedimović je poručio da će i ove godine hrane u Srbiji biti dovoljno, naglasivši da je prethodne godine zabeležen rekordan izvoz od pet milijardi dolara.