banner-image

Sutra, 2. februara: Protest poljoprivrednika zbog cene đubriva

Poljoprivrednici iz Braničevskog okruga sa UPP „Stig“ sutra, 2. februara 2022. godine, održaće protest zbog nezadovoljstva trenutnom situacijom u vezi sa azotnim đubrivom. Protest počinje u 9 časova u mestu Bratinac u okolini Požarevca.

-Ulazimo u grad Požarevac od strane Velikog Gradišta. Ići ćemo do centra grada i do izlaza na drugoj strani, prema autoputu. Pre mosta na Moravi se nalazi jedna pumpa, tu ćemo stati, navodi predsednik UPP „Stig“, Nedeljko Savić.

Poljoprivrednici će ovim protestom izraziti neslaganje sa trenutim stanjem u poljoprivredi, kao i ponudom ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića  da se beskamatnim kreditom zaduže da bi kupili đubrivo od 850 do 1.000 evra po toni.

-Glavni razlog protesta je celokupna situacija! Subvencije, cena nafte, ograničavanje cene životnih namirnica i konačno cena veštačkog đubriva od 1.000 evra po toni, naglašava Savić.

Ovaj protest najavljen je početkom ove godine. Savić je tom prilikom izjavio da Nedimovićeva ponuda „nije ništa jer su poljoprivrednici i bez te ponude mogli da se zaduže po kamati od tri odsto, ali da taj dug mora da se vrati, pa država ništa skoro nije pomogla“.

Vanja Velisavljev