banner-image

Umesto seljacima pare za đubrivo daju bankama

Srpsku poljoprivredu naprednjaci su sahranili još pre pet-šest godina, povlačeći potpuno promašene poteze i rasturanjem svake horizontalne i vertiklane veze u lancu proizvodnje i prodaje. Subvencije su besmislene i služe samo da bogati postanu još bogatiji i da prežive naprednjaci koji se po selima bave poljoprivredom. Da li je Nedimović ikada učestvovao na nekom skupu seljaka ili samo po selima obilazi napredne poljoprivrednike?

Ne treba valjda da vas podsećamo na investicije u klanice u Sremskoj Mitrovici, o Rauhu u Valjevu, o Tenisu u Banatu, o povratku mladih na selo i razvoju 5.000.000 zadruga gde napredni zadrugari troše pare a da ih pitate da navedu jedan jedini posao na kom su zajedno radile barem tri zaduge teško da ćete dobiti suvisli odgovor. Suština zadugarstva je da se razvija zadrugarstvo, a ne da se daju pare zadruzi po zadruzi da bi glasale za naprednjake.

Ne rade ništa ili rade pogrešno celu deceniju svoje vladavine, a pošto su sve razbucali i pošto ništa ne znaju i ne umeju da urade sad su počeli da se zezaju.

Preskupo đubrivo već skoro dve godine. Lupaju Nedimović i Vučić glavu kako da pomognu i nađoše rešenje. Kao što ga uvek nađu.

Još jedan u nizu genijalnih poteza ministra Nedimovića i predsednika Vučića su subvencije na kredite seljacima za kupovinu mineralnog đubriva.

Opet po starom naprednjačkom vođenju agrara otimaju od siromašnih a dele bogatima.

Umesto da daju pare seljacima oni plaćaju bankama.

Imaju para seljaci, ali je đubrivo preskupo pa je poenta valjda da cene padnu, a ne da banke zarade na kamati a veštak da ostane po staroj paprenoj ceni.

Kako su to pomogli i pojeftinili setvu? Pa tako što su dali pare za kamate, a cene đubriva ostale iste.

Genijalci. Šta drugo reći.

Oni ništa drugo i ne rade već teraju Srbiju i građane u dugove.

Verovano će tako uraditi i za sve ostalo. Čim nešto poskupi odmah subvencije za bankarske kredite tako da cena ostane ista.

Iako je besmisleno u Srbiji ulaziti u bilo kakve ozbiljne ekonomske analize priča o kreditima i kamatama je veoma bizarna i pokazuje sav bezobrazluk naprednjačke vlasti i razotkriva lagarije Vučića, Siniše Malog, Jorgovanke Tabaković…

Kažu stručnjaci da se Srbija sada razvija ulaganjem u proizvodnju, a ne u potrošnju kao nekad.

Laž sa elemntima istine, ali laž preovladava.

Strane investicije rastu, a mnogo više rastu dugovi građana. Građani Srbije su podigli gotovinske kredite vredne preko pet milijardi evra.

Pet milijardi evra su građani podigli da kupe odeću, obuću, plate račune, čak verovatno i hranu i lekove…

Pa ako to nije rast privrede na osnovu potrošnje pa šta je onda.

Sve u svemu, krediti za đubrivo su samo još jedan dokaz kako se vodi ova država. Kako vratiti kredite, e to pitajte ….

Milovan Lukić